Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Настоящият спринтов формат не е съвсем подходящ за пилотите, отборите и...

Хорнер: Настоящият спринтов формат не е съвсем подходящ за пилотите, отборите и дори феновете

581
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер коментира настоящия спринтов формат в F1.  Шефът на Ред Бул вярва, че той не е подходящ „нито за пилотите, отборите и дори феновете“. На практика Хорнер призова за промяна на формата, която може да влезе  в сила още догодина.

През последно време нараства усещането сред отборите и пилотите, че сегашният спринтов формат не дава това, което е необходимо за F1.

Спринтовите уикенди бяха въведи през 2021 г. Тази година те претърпяха сериозна промяна. Така вече тези надпревари вече не оказват влияние върху стартовата решетка за основното състезание. Въпреки измененията, състезателите така и не станаха големи привърженици. Някои от тях дори поискала  спринтовете да бъдат премахнати напълно

Хорнер не подкрепя пълното премахване на спринтовете. Той вярва, че настоящият формат трябва да бъде променен, тъй като не е подходящ за никого.

„Настоящият спринтов формат не е съвсем подходящ за пилотите, отборите и дори феновете. Вярвам, че трябва да има нещо повече“, сподели Хорнер.

„Ние вчера спечелихме последното спринтово състезание за сезона. Честно казано,  никой не знае какво да прави, защото целият фокус е основно върху  самата Гран при. Все едно си спечелил бягане на дълги разстояние и си получил медал за него.“

Шефовете на F1 вече са започнали дискусии с отборите за потенциални промени в спринтовия формат за следващата година. Предлагат се доста идеи. Тук се включват обърнати стартови решетки, самостоятелен спринтов шампионат и промяна на графика на квалификациите.

Хорнер е категоричен, че всяка промяна на формата трябва да е мащабна, тъй като трябва да е нещо повече от просто една игра на ръба. Шефът на Ред Бул предполага, че един от начините да се увеличи интензивността на спринтовете може да бъде предлагането на сериозни парични награди.

„Може би едно от нещата ще бъде да има огромен награден фонд за отбора и пилотите. Това винаги е голяма мотивация. Тогава ще видите някакво празнуване има в края на такъв тип надпревара“, обясни Хорнер.

„Също така може би си струва да се погледне на това по малко по-различен начин. Ако погледнете английската Висша лига други подобни, те имат своята основно първенство и след това финали за купата. Може би трябва да се погледне на нещо малко по-различно като това, което има по-голяма награда, свързана с него.“

Хорнер няма предпочитания за начина, по който трябва да промени спринтовия формат. Директорът на Ред Бул бе скептичен към идеята за самостоятелен шампионат

„Кой ще се интересува от спринтов шампионат?. Мисля, че можем да свършим по-добра работа. Ако има желание, нека да има състезание в събота. Но какво трябва да бъде то? Трябва ли да бъде с обратна стартова решетка? Трябва ли грида да бъде по реда на шампионата? Трябва ли да има повече точки? Трябва ли да има две Гран при през уикенда, а не една. Нямам отговор. Знам, че това което имаме днес, се нуждае от допълнителна настройка“, завърши Кристиан Хорнер.