Начало Избрани Хорнер: Нюи и Уитли са само двама от 2000 души в Ред...

Хорнер: Нюи и Уитли са само двама от 2000 души в Ред Бул. А ние взехме 200 от Мерцедес

439
0
Ред Бул F1, Ред Бул Рейсинг
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Напускането на няколко души от висшето ръководство на Ред Бул предизвика коментари и анализи относно стабилността на отбора от Милтън Кийнс. Ейдриан Нюи вече е в т.нар. gardening leave и ще започне работа в Астън Мартин от март догодина. Джонатан Уитли остава в Ред Бул до края на сезон 2024, след което си тръгва, за да стане шеф на отбора на Ауди. Уил Кортни има договор до средата на 2026 г., но вече бе обявено, че ще е новият спортен директор на Макларън. Ръководителят на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер бе попитан как всичко това ще се отрази на отбора му, който от известно време изпитва трудности с болидите си RB20. Той заяви, че концентрацията върху Нюи и Уитли се дължи на известността на двамата специалисти.

„Ако започнем от Ейдриан, то ще отбележа, че ние изживяхме страхотни времена заедно. Той бе голяма част от всичко, което сме свършили. Ще си спомняме с обич и гордост за всичко, което постигнахме заедно. Но той избра ново предизвикателство. Знаехме, че ще се случи нещо такова. В известна степен се подготвяхме дълго за подобно нещо. Ейдриан е на косъм от оттегляне от 10 години насам! Затова трябваше да сме готови. Вярвам, че имаме нужната сила и дълбочина (в екипа), за да се справим. Той избра да продължи (да работи) и избра това да стане другаде“, заяви Хорнер.

„Джонатан, разбира се, от дълго време е част от екипа, но с Ейдриан са двамата с по-известни имена. Реалността е, че са само двама от 2000 души, които работят в групата. Привлекли сме, мисля, близо 250 души през последните 12 месеца за проекта за задвижващи системи. Хора за чисто новата фабрика за двигатели, която строим“, продължи Хорнер.

„Не говорим за над 200 души, които взехме от Мерцедес. Вместо това фокусът е върху двама души, просто защото те са малко по-публични лица“, каза още Хорнер

Въпроси за това какво влияние ще има напускането на такива специалисти от Ред Бул е задаван и на Хелмут Марко.

„Случващото се е нормално развитие. Другите отбори отмъкват хора, когато си толкова успешен. Ние имаме човек, който може да заеме последната позиция (на Уил Кортни) и това е Хана Шмиц. Кортни не бе заинтересован от това, което му предложихме. Имаше оферта за друга позиция от Макларън, която е и по-атрактивна финансово“, заяви Марко.

„Ясно е, че заедно трябва да спечелим световния шампионат тази година, както и да направим колата за догодина. Но най-важното е да запазим Макс Верстапен“, подчерта изрично австрийският съветник на Ред Бул в F1.

Марко предупреди, че ако Верстапен трябва да бъде приеман сериозно, имайки предвид казаното от пилота в Сингапур, че разправии като тази с ругаенето имат влияние върху решенията му за бъдещето.