Начало Избрани Хорнер: Нюи ще бъде в Ред Бул още дълго време

Хорнер: Нюи ще бъде в Ред Бул още дълго време

1349
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер отговори на спекулациите относно бъдещето на Ейдриън Нюи в F1. Шефът на Ред Бул даде да се разбере, че британският инженер ще остане в Милтън Кийнс „още дълго време.“

Нюи е един от най-популярните хора в падока на F1. 64-годишният инженер има повече от 30-годишен стаж в световния шампионат. Британецът започна кариерата си в отбора на Марч, който по-късно е преименуван на Лейтън Хаус

През 1991 г. Нюи се присъединява към Уилямс и има основна заслуга за успехите на отбора в началото и средата на 90-те години на ХХ век. Именно той проектира болидите, с които стават шампиони пилоти като Найджъл Менсъл, Ален Прост и Деймън Хил.

След това Нюи работи в Макларън от 1997 до 2005 г. През този период отборът от Уокинг печели две титли при пилотите (1998, 1999 ) и една при конструкторите (1998).

От сезон 2006 до момента Нюи е част от отбора на Ред Бул. Британският дизайнер създава автомобили, благодарение на които Себастиан Фетел спечели четири поредни титли от 2010 до 2013 г.

Гениалният дизайнер има и основна заслуга за успехите на Ред Бул през последните години. Австрийският отбор наложи доминацията си малко след влизането на новите технически правила през сезон 2022. Тази година Ред Бул има още по-сериозна преднина спрямо всички останали. Причината за това отново е свързана с невероятните решения на Нюи, които правят RB19 да бъде бърз и стабилен на всяка една писта.

Миналия месец се появиха слухове, че договорът на Нюи с отбора от Милтън Кийнс може да не бъде подновен. Според информациите, британецът може да напусне Ред Бул и се оттегли от F1. Хорнер обаче категорично отхвърли тези спекулации. Той даде да се разбере, че Нюи ще остане в екипа „още дълго време.“

„Сърцето му все още е във Формула 1, а ангажиментът му към отбора не е нещо, което може да приключи ей така. Тук Не говорим за споразумения или продължителност на договорите“, сподели Хорнер.

„Нюи ще бъде в Ред Бул още дълго време. Това е нещо, което мога със сигурност да гарантирам. Да, в този падок винаги ще има слухове, но не трябва да забравяме, че това е нормално за F1“, добави шефът на Ред Бул.

Инженерното ноу-хау на Нюи се използва в различни проекти на австрийската компания, които са и извън F1. Тук се включват състезанието по ветроходство за Купата на Америка, където гигантът за енергийни напитки си партнира с Alinghi Racing.

„Той е толкова важна и популярна част от нашия отбор. Чудесно е, че той е с нас в дългосрочен план и че участва в някои от нещата, в които сега се включваме.“