Начало Избрани Хорнер: Показахме силна позиция при случая с Випс

Хорнер: Показахме силна позиция при случая с Випс

789
0
Кристиан Хорнер, Ред Бул
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер смята, че Ред Бул е показал силна позиция при скандалния случай с Юри Випс. Екипът от Милтън Кийнс освободи от своята програма младия естонец, заявявайки, че не проявява никаква толерантност към расизма.

Миналия месец Ред Бул отстрани Випс, когато той бе чут да използва расова обида по време на онлайн игра в платформата Twitch. Седмица по-късно австрийците прекратиха договора му като тестов и резервен пилот след приключване на разследването.

Естонският пилот ще продължи да се състезава във Формула 2 до края на годината с Hitech, след като екипът отказа да прекъсне взаимоотношения си с него. Това е ход, от който бяха изненадани всички в шампионата.

Ред Бул направи изявление, потвърждаващо напускането на Випс. Това се случи в същия ден, в който редица отбори от F1 публикуваха свои послания, осъждащи расизма след коментарите на Нелсън Пике по адрес на Люис Хамилтън.

В разговор със Скай Спортс на Силвърстоун, Хорнер бе попитан защо в Ред Бул не са сметнали за необходимо да направят специално изявление, в което да осъди коментарите на Пике.

Британецът уточни, че отборът еужасен от коментарите на бразилеца“ и смята, че прекратяването на договора на Випс ясно показва позицията му по отношение на расизма.

Очевидно имахме такъв случай с един от младите ни пилоти в края на миналата седмица. Затова предприехме много решителни действия, когато той изрече расистка дума“, каза Хорнер.

„Той веднага беше отстранен от отбора. Малко след като пуснахме съобщението за Юри, се появи записа на Пике.“

Чувствахме, че сме направили много силно изявление чрез действията си, като сме извадили Юри от отбора. Никой в Ред Бул не одобрява каквато и да е форма на расизъм или дискриминация.“

Хорнер отбеляза, че в изявлението, потвърждаващо напускането на Випс, е обяснен подходът на Ред Бул занулева толерантност към расизма. Също така подчерта, че Хамилтън има подкрепата на отбора.

Разбира се, ние сме изцяло зад Люис. Освен това сме се присъединили към Комисията Хамилтън и смятаме, че действията говорят повече от думите“, каза Хорнер.

Показахме силна позиция при случая в Випс. Тя бе свързана с нашата политика, която осъжда такива твърдения.“

Известно е, че пилотът на Ред Бул Макс Верстапен е партньор на дъщерята на Нелсън Пике Кели. Макар да отрича, че бразилецът е бил расист, той признава, че коментаритене са били правилни.“ Според него трябва да послужи за урок на всички.

Макс е напълно категоричен и в подкрепата си. Той обясни, че световният шампион осъжда всяка форма на дискриминация или расизъм в спорта.“

Хорнер коментира и действията на британските фенове, които освиркваха Верстапен по време на вчерашните тренировки.

Люис има огромна подкрепа тук, отговори Хорнер, когато бе попитан за разпръснатите освирквания от публиката.

Следващият уикенд ще има още едно домашно състезание за нас в Австрия. Сигурен съм, че отборът ще получи огромна подкрепа от още 30 000 нидерландски фенове.“

„Все пак това е спорт, в който има конкуренция“, добави Хорнер.