Начало Избрани Хорнер признава, че Маси е приложил правилата по различен начин

Хорнер признава, че Маси е приложил правилата по различен начин

2807
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контент Пуул

Kристиан Хорнер признава, че Майкъл Маси е приложил по различен начин правилата за колата на сигурността в края на състезанието в Абу Даби. Въпреки това заяви, че бившият рейс директор не е направил нищо, което да е в разрез с правилата.

Много хора бяха възмутени от действията на Маси по време на последното състезание за сезон 2021. Австралиецът нареди на затворените с обиколка автомобили между Хамилтън и Верстапен да изпреварят колата за сигурност. Така нидерландецът застана точно зад своя съперник. Малко след рестарта Верстапен изпревари Хамилтън и стана световен шампион.

Веднага след финала на състезанието Хамилтън заклейми по радиото на отбора решението на Маси да прекрати предсрочно автомобила за сигурност като „манипулация.“ В същото време Ред Бул отпразнува това, което смяташе за печеливша стратегия за спиране в бокса.

Хорнер е категоричен, че Маси не е нарушил правилата

Веднага след финала на надпреварата на Яс Марина тимът на Мерцедес подаде два протеста към стюардите, които не бяха уважени.

Германците твърдяха, че има две нарушения на спортните правила (точка 48.12) основно в частта, в която се казва „които и да са затворени с обиколка от лидера коли ще могат да се върнат във водещата обиколка и след като последната затворена с обиколка кола задмине лидера, сейфти карът ще се върне в питовете в края на следващия тур.“

От Мерцедес заявиха, че ако това бе спазено, болид №44 щеше да спечели състезанието. Ето защо поискаха от стюардите да променят класирането съгласно точка 11.9.3.h от Международния спортен код.

В крайна сметка комисарите  стигнаха до заключението, че член 15.3 дава на директора на състезанието картбланш да контролира използването на колата за сигурност.

Въпреки това Маси бе уволнен след като президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем обяви промени в управленската структура на федерацията. Също така той обеща да назначи наследника на Чарли Уайтинг на друга позиция в ръководния орган. Очаква се този месец ФИА да публикува доклад с констатациите си след разследването на надпреварата в Абу Даби, за което Хамилтън настоява да бъде публикувано изцяло.

Междувременно в Ред Бул продължават да са категоричен, че в Абу Даби не са били нарушени никакви правила. Но сега Хорнер призна, че според него Маси е приложил тези правила помалко по-различен начин.

В разговор със Sky Sports F1 по време снимките на документалния филмДуел: Хамилтън срещу Верстапен, Хорнер заяви:

Той не е нарушил правилата. Може би в този случай ги е приложил по малко по-различен начин. Маси не е направил нищо, което да е в разрез с правилата.“

Някои от пилотите изказаха подкрепата си към бившия състезателен директор. Сред тях бяха Фернандо Алонсо, Себастиан Фетел, Шарл Льоклер и най-вече Макс Верстапен. Според пилота на Ред Бул уволнението на Маси е крайно несправедливо.

Винаги може да се спори дали неговите действия са били правилни или грешни. Мислякоето Майкъл винаги е защитавал състезанията“, коментира Макс Верстапен.