Начало Избрани Хорнер призовава да се сложи край на спекулациите за бъдещето на спринтовите...

Хорнер призовава да се сложи край на спекулациите за бъдещето на спринтовите квалификации

2601
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорнер призова да се сложи край на спекулациите относно бъдещето на спринтовите квалификации. Директорът на Ред Бул иска ръководството на F1 да вземе решение по този въпрос възможно най-скоро.

Новият експериментален формат бе изпробван три пъти по време на миналогодишния сезон. Пистите, които бяха домакини на тези спринтове бяха Силвърстоун, Монца и Интерлагос. Според този формат редовната квалификация се провеждаше в петъчния ден, на мястото на втората свободна тренировка. Това определя реда, по който ще стартират пилотите в съботния спринт. Резултатът от него разкрива каква ще бъде стартовата решетка за неделната надпревара. Тези, които завършваха на подиума печелеха точки.

Спринтовите квалификации бяха сметнати за успешни. Преди известно време шефовете на F1 заявиха, че искат провеждането на този експеримент да бъде на поне шест писти. Въпреки това все още липсва потвърждение дали това ще се случи.

Откриването на сезон 2022 в Бахрейн след по-малко от два месеца може да бъде домакин на това изпитание. Очаква се да бъде използвана външната конфигурация на пистата Сахир, която се използваше в края на 2020.

Другите трасета, които се очаква да са домакини на спринтови квалификации са Имола, Жил Вилньов, Ред Бул Ринг, Зандвоорт и Интерлагос. Смята се, че забавянето на потвърждаването на тези намерения произтича от екипи, които искат повече пари, за да покрият възможните щети, нанесени в спринтовете. Според съобщенията тимовете на Ред Бул и Мерцедес искат още 5 млн. в допълнение към съществуващото ограничение на бюджета. 

Други отбори, включително Макларън разкритикуваха подобни планове. Това доведе до безизходица относно това дали спринтовете квалификации ще изиграят някаква роля в тазгодишното състезание.

Хорнер заяви, че иска спортът да вземе решение по един или друг начин, така че отборите да потвърдят плановете си за новата кампания.

„Според мен спринтовите квалификации бяха интересни“, каза той пред многонационален канал за новини на английски език.

„Знам, че форматът не беше перфектен. Аз съм голям пурист. Вярвам, че основните аспекти на един рейс уикенд са квалификацията и състезанието“.

„Но ако не опитате нещо, няма как да знаете дали то е добро. Има неща, които могат да се направят, за да станат по-вълнуващи и приятни за гледане. Но сега става твърде късно и ще трябва да се вземе решение много скоро“, завърши Кристиан Хорнер.