Начало Избрани Хорнер: Естеството на Пол Рикар приканва пилотите да използват ограниченията на трасето

Хорнер: Естеството на Пол Рикар приканва пилотите да използват ограниченията на трасето

2798
0
Пирели, писта, Гран при на Франция, Пол Рикар
снимка: Пирели

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер се опасява, че проблемът с ограниченията на пистите в F1 само ще се задълбочава. Следващата седмица керванът на световния шампионат се отправя към Гран при на Франция на пистата Пол Рикар.

По време на състезанието на Ред Бул Ринг бяха регистрирани общо 43 нарушения, свързани с ограниченията на пистата. По време на квалификацията бяха заличени още времена за обиколка, Най-губещ от това се оказа Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул загуби времето си в Q2 и трябваше да започне спринта извън топ 10.

Многобройните нарушения на ограниченията на пистата бяха предизвикани от някои от асфалтовите зони за сигурност на трасето край Шпилберг. Това накара световният шампион Макс Верстапен да я наречесмешна“ и да поиска да сложат повече стени или чакъл.

Хорнер се притеснява, че този проблем ще се влоши по време на Гран при на Франция.

Пистата Пол Рикар е една от най-малко популярните писти в календара на F1. Трасето в Южна Франция е известно с прословутите си огромни асфалтови зони за сигурност, разположени по цялата писта. Тази конструктивна особеност е свързана с нейното минало на една от най-безопасните писти в Европа. Пол Рикар е една от най-използваните трасета за тестове поради своето местоположение и безопасност.

Според Хорнер, пистата Пол Рикар ще бъде още по-привлекателна за излизане извън очертанията от Ред Бул Ринг, защото предлага повече възможности за печелене на време за обиколка. Това означава, че стюардите може да очакват още един тежък рейс уикенд.

„Естеството на Пол Рикар приканва пилотите да използват ограниченията на трасето. Разбира се, имаше много, много пилоти, които го направиха по време на предишния уикенд.“

Мисля, че притеснението ми не бе толкова голямо на Ред Бул Ринг, отколкото на Пол Рикар. На този писта може да се спечели доста време. Очевидно там има много асфалт, който просто ви приканва да прекрачите границата.“

Мик Шумахер от Хаас повтори опасенията на Хорнер преди завръщането на F1 във Франция.

Това е нещо, което ще се обсъди. Трябва да видим дали можем да подобрим ситуацията за следващото състезание. Очаквам да имаме големи проблеми с очертанията на пистата Пол Рикар“, отбеляза Шумахер.

Наистина изглежда малко глупаво, ако се дава санкция от пет секунди за излизане с един сантиметър от пистата. В повечето случаи не се печели никакво време при преминаване извън границите на трасето, което е още по-лошо.“

Пол Рикар може да загуби мястото си в календара на F1. Договорът на веригата изтича тази година. Причините за това са локацията на пистата и нейната конфигурация, която не е харесвана от отбори и пилоти. Така Гран при на Франция може да отпадне за постоянно от спорта или да се провежда на ротационен принцип. Има и друга опция, според която състезанието може да се премести на нова писта в Ница.