Начало Избрани Гран при на Франция може да се премести в Ница

Гран при на Франция може да се премести в Ница

1373
0
Гран при на Франция 2021
Гран при на Франция, снимка Алфа Ромео

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали разкри, че град Ница е подготвилневероятен проект“ за провеждане на Гран при на Франция.

В разговор с репортер на френския ежедневник LEquipe, Доменикали намеква за бъдещето на френското състезание от Формула 1. В момента се провежда на пистата Пол Рикар.

През последните години обаче историческият дом на Френската Гран при трудно успява да се задържи в календара като популярна дестинация както за състезателите, така и за феновете.

„В исторически план Франция е важна страна в моторните спортове, каза Доменикали.

Може би не знаете, но има невероятен проект, свързан с Ница. Градът от Френската Ривиера иска Гран при. Това е чудесно, тъй като доказва, че и други дестинации от тази страна се интересуват от F1.“

Ще разгледаме заявленията и ще ги проучим внимателно. Много скоро може да се появят и други варианти. Мога само да ви кажа, че до края на юли ще знаете повече за бъдещето на Гран при на Франция.“

Град Ница се намира на една ръка разстояние от Монако. Той може ще предложи улиците си за второ състезание по бреговете на Средиземно море или може би ще замени Монако в календара на F1. В момента Автомобилният клуб на Княжеството все още не е осигурил бъдещето на състезанието си след сезон 2022.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Circuit Paul Ricard (@circuitpaulricard)

Доменикали наскоро се върна от пътуване до Южна Африка, за да обсъди потенциалното завръщане на Киалами като място за провеждане на кръг от F1 може би още през следващата година. Италианецът заяви, че е ръководството на световния шампионат усилено работи по изготвянето на календара за следващата година.

Формула 1 добави Лас Вегас в графика си за 2023 г. като трето състезание в Америка заедно с Остин и Маями. Въпреки това надпревари в Монако, Франция и Белгия все още не са сключили нови договори с F1. Настоящите споразумения на страните изтичат след края на тази година.

Доменикали също така отново намекна  че от следващия сезон в програмата на Формула 1 ще се прилага принципът на ротацията, тъй като спортът разширява териториалния си обхват.

Календарът за следващата година в процес на подготовка“, каза той пред LEquipe. „Наличието на 30 Гран при не би било разумно. Предпочитаният от нас вариант е да се запазят 23 или 24 състезания.“

„За да постигнем това, въз основа на търсенето, ще работим на принципа на ротацията. Това ще важи както за Европа, така и за други континенти.“

Върнах се от Южна Африка, но не съм напълно впечатлен от трасето. Ния сме най-големия световен шампионат. В момента Южна Африка няма място календара]. Тя трябва да направи необходимите промени.“

Дискусиите ни със страната напредват все повече. Смятам, че скоро ще получим отговор. Би било страхотно да имаме състезание в Южна Африка в близо бъдеще. Надявам се дотогава Хамилтън все още да се състезава“, завърши Стефано Доменикали.