Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: В момента Макларън е най-постоянният ни съперник

Хорнер: В момента Макларън е най-постоянният ни съперник

851
0
Кристиан Хорнер, Ред Бул
Кристиан Хорнер, снимка Спас Генев

Кристиан Хорнер вярва, че Макларън е най-постоянният съперник на Ред Бул. Британският специалист призна, че е бил впечатлен от прогреса на базирания в Уокинг отбор през последните месеци.

Ред Бул доминира тазгодишния сезон в световния шампионат на F1. Австрийският отбор спечели 16 от 17 състезания до този момент. В Япония Ред Бул стана шампион при конструкторите, а две седмици по-късно Макс Верстапен си гарантира трета световна титла при пилотите. По този начин двата шампионата бяха решени повече от 40 дни преди финала на кампанията

Първоначално Астън Мартин беше най-сериозният съперник на Ред Бул. Отборът от Силвърстоун записа 6 подиума в първите 8 старта и бе много близо до победата в Монте Карло. Но с напредване на сезона, Астън Мартин започна да изостава все по-вече. Британският екип се смъкна от второ на четвърто място при конструкторите, след като бе изпреварен от Мерцедес и Скудерия Ферари.

Междувременно Макларън постигна огромен напредък от началото на лятото. Отборът от Уокинг направи редица промени в своя автомобил, които проработиха според предварителните очаквания. Това позволи на Ландо Норис да се качи 5 пъти на подиума, включително в Сингапур, Япония и Катар. В същото време съотборникът му Оскар Пиастри се качи на почетната стълбичка в Япония и Катар. Австралиецът дори спечели спринта в Лосаил, след като потегли от полпозишън.

В момента Макларън на практика е вторият най-силен тим на стартовата решетка. Британците продължават да показват огромно постоянство и да печелят голям брой точки. Така Макларън се доближи много близо до Астън Мартин и е въпрос на време да задмине тима от Силвърстоун. Според Норис, Макларън има шансове дори да се пребори дори и с Ферари.

Прогресът на Макларън бе забелязан от както и Хелмут Марко, така и Кристиан Хорнер. Шефът на Ред Бул призна, че именно британският отбор е най-постоянният съперник на „Червените бикове“ в последните стартове.

„В момента Макларън е най-постоянният ни съперник. През последните четири или пет състезания всичко се промени. Мога да кажа, че те със сигурност станаха по-постоянни и са най-сериозният претендент местата в челото“ сподели Хорнер.

„В Макларън вършат добра работа, а пилотите карат добре. Това важи особено за Оскар, който върши много добра работа в дебютния си сезон“, добави шефът на Ред Бул.

Междувременно Макс Верстапен каза, че силният пилотски състав позволява на Макларън постоянно да има две коли в челото

„Като отбор вероятно те са най-постоянни в сравнение с останалите зад нас. Смятам, че те Макларън най-добрия пилотски състав от всички останали“, каза Верстапен.

„Ландо и Оскар работят наистина добре. Ще бъде интересно до края на годината, но също така [за] началото на следващата година. Тогава ще бъде интересно да видим къде ще се намират всички“, добави пилотът на Ред Бул.