Начало Автомобили Hulme CanAm – един интересен но и доста скъп проект

Hulme CanAm – един интересен но и доста скъп проект

38
0

Един ден 68-годишният Джок Фриимантъл от Нова Зеландия решава да създаде суперкола, която да може да се бори с Фераритата и Ламборгинитата, просто така. За удоволствие, без обаче да подозира за предстоящата световна финансова криза.

Сега резултатът вече е налице и се казва Hulme CanAm. Цената на развиващата над 300 км/ч е 700 000 долара.

Колата е кръстена на името на бившия шампион във Формула 1 – новозеландецът Дени Хълм и крие под капака си 7-литров V8 от Шевролет с мощност от 600 к.с. и 600 Нм въртящ момент. Странна е, оранжева е, но е доста бърза.

Фриимантъл е вложил много в този проект, също както и съдружниците му. Той е продал къщата си, за да го финансира, а партньорите му са изтеглили всичките си банкови спестявания. Новозеландецът казва, че се моли за успех и признава, че най-трудната част е не направата на колата, а продажбата й, тъй като става въпрос за 700 000 долара и марка, за която никой досега не е чувал.

Истината е, че може би Фриимантъл не е уцелил точния момент, тъй като когато е започвал разработката на модела, всичко е било наред, но сега той е готов точно когато световната криза е в разгара си и дори гигантите в автомобилостроенето едва стоят на крака. Иначе колата изглежда интересна и ако поведението й на писта не е разочароващо, може би има някакъв шанс колата да привлече вниманието на някой отегчен арабски шейх.