Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хюлкенберг с шокиращ полпозишън за Гран при на Бразилия

Хюлкенберг с шокиращ полпозишън за Гран при на Бразилия

88
0
Марк Уебър

Нико Хюлкенберг (Уилямс) спечели шокиращ полпозишън за Гран при на Бразилия, след като се оказа най-бърз на изсъхващата писта Интерлагос. На първа редица до него утре ще се нареди сънародникът му Себастиан Фетел (Ред Бул). На втора редица останаха Марк Уебър и Люис Хамилтън (Макларън), а Фернандо Алонсо (Ферари) е пети.

Очакваният днес дъжд наистина заваля и макар няколко пъти да спира, пистата бе мокра в началото на квалификацията, макар да не валеше. Температурата на въздуха бе 19 градуса, а на асфалта – 25. А тъй като се очакваше нов порой още в края на първата част от тренировката, всички излязоха още със светването на зеления семафор, за да направят обиколки за време.

Първите 20 минути от битката за разпределение местата на стартовата решетка преминаха спокойно, като освен няколко изпускания на състезателната линия, най-сериозният инцидент бе завъртане на Бруно Сена. Бразилецът обаче успя да се върне на трасето.

Най-бърз в Q1 бе Алонсо пред пилотите на Ред Бул (Уебър – втори, следван от Фетел). Хамилтън пък се оплака на екипа си, че налягането в гумите му е твърде високо и те се късат страшно бързо, а дъжд наистина започна да вали, но след финала на сегмента.

По традиция вече от борбата отпаднаха пилотите на новите отбори, а допълнителната жертва бе Адриан Сутил (Форс Индия). Немският пилот има и наказание преместване 5 места на грида от Гран при на Корея, което ще го прати съвсем в дъното. Последното елиминиране на Сутил още в Q1 пък датира чак от Абу Даби през 2009 г., така че уикендът в Бразилия не върви никак добре за него до момента.

В началото на втория квалификационен сегмент вече не се очакваха повече валежи, но трябваше да мине известно време преди да се мисли за сухи гуми. Затова и всички останаха с интермедии.

Уебър и Фетел оглавиха подреждането в Q2, а останалият само с математически шанс за титлата Дженсън Бътън в последния момент бе изхвърлен от топ 10. Световният шампион е на 42 точки от Алонсо във временното генерално класиране и от 11-и на грида ще му е трудно да отиде достатъчно напред, за да запази надеждите си живи.

Нико Розберг също не се класира сред най-бързите 10, докато съекипникът му в Мерцедес Михаел Шумахер бе с пето време, демонстрирайки изключително окуражаващо темпо на влажното трасе Интерлагос.

В началото на последните, решителни 10 минути от квалификацията температурата на асфалта падна с два градуса, но асфалтът изсъхваше, така че на финала всички излязоха със сухи гуми. Оказа се, че Нико Хюлкенберг и екипът му в Уилямс уцелиха най-добре момента и младият германец се поздрави с първи полпозишън в дебютния си сезон във Формула 1.