Начало Автомобили Hyundai ще строи още два завода в Китай

Hyundai ще строи още два завода в Китай

78
0

Hyundai Motor Co. ще строи още два завода в Китай заедно с местния си партньор BAIC Motor Corp., за да отговори на търсенето на най-големия си пазар. Те ще са в Кангжу и Чонгкинг.

Планирано е производството да стартира през втората половина на 2016 г. Годишният капацитет ще е от по 300 000 автомобила на завод. В първоначалната информация не е посочен размер на нужните инвестиции.

Така Hyundai се присъединява към Volkswagen и General Motors в производството на повече коли на територията на Китай, където урбанизацията и икономическият растеж увеличават търсенето, посочва в анализа си агенция Блумбърг.

Южнокорейската компания вече има три завода в Китай. Досега марката бе четвърта по продажби сред чуждите брандове, но конкуренцията се засилва все повече.

– Въпреки че ръстът на китайския автомобилен пазар напоследък се забави, това все още е ключова област с високо търсене на автомобили. Hyundai ще се възползва от това чрез увеличаване на производствения си капацитет – посочва анализаторът на KB Investment & Securities Co. Шин Чунг Куан.

Kia Motors Corp. върви по същия път, като плановете са да увеличи капацитета на фабриката си в Жиангсу от 300 000 понастоящем на 450 000 до 2016 г. От Hyundai посочват, че по този начин се цели ръст до 2,7 млн. продажби до 2018 г. Пред 2014 г. реализираните автомобили са 1,95 млн.

Volkswagen обяви миналия месец, че увеличава капацитета на китайските си съоръжения на повече от планираните доскоро 4 милиона автомобила на година до 2018 г. GM пък планира да инвестира 14 милиарда долара до 2018-та, за да отвори пет нови завода.

Hyundai продаде над 1,1 млн. коли в Китай от януари до ноември 2014 г. Това е ръст със 7,7% спрямо същия период на миналата година. Предвижданията за цялата 2014-та възлизат на 1,13 млн., включително пикапи. Пазарното развитие бе подпомогнато от някои специално развити за региона модели. Hyundai прескочи 1 милион реализирани коли в Китай за първи път през 2013 г.