Начало ТОП Hyundai KONA N – SUV, който вдига градусите до N-та степен

Hyundai KONA N – SUV, който вдига градусите до N-та степен

3728
0

Изцяло новата KONA N е най-новото попълнение в редиците на спортното поделение N на Hyundai и първият „истински горещ SUV“, притежаващ състезателни гени и гъвкавостта на високопроходим автомобил.

Мощнoст, пъргавина и звук

С технологията, вдъхновена от моторните спортове, марката N първокласно изпълнява доставянето на емоции при шофиране, като предоставя възможности за състезателни писти и „хулиганско“ пътно поведение. Изцяло новият SUV KONA N, представен на Hyundai N Day, не прави изключение.

„KONA N е истински горещ джип с нивото на динамика на класически хот-хеч. Нарушава правилото, че джиповете са по-малко забавни за шофиране. Като N модел той излиза извън границите на обикновен SUV , може да пронизва всеки завой по пистата и да вдъхновява ежедневието при шофиране.“

Алберт Биерман, президент и ръководител на отдела за научноизследователска и развойна дейност в Hyundai Motor Group.

N DCT: Специално разработена за динамично шофиране

KONA N се задвижва от 2.0 Т-GDI двигател и 8-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител (N DCT). N DCT е подобрената версия на разработената от компанията 8DCT, осемстепенна мокра трансмисия с двоен съединител. За да бъде подходяща за N моделите, 8DCT получи подобрения в издръжливостта, които позволяват да отговори на изискванията на натоварване на Hyundai N. В комбинация с 2,0-литровия T-GDI двигател тя дава най-добра динамика, като прилага уникални предавателни числа. Блокът за управление на трансмисията е калибриран за N, което води до по-бързо превключване и дава възможност за набор от ексклузивни функции на шофиране.

N DCT въвежда още по-динамични функции за шофиране

N DCT позволява ексклузивни динамични функции, които със сигурност ще внесат усмивка на лицето на водача: N Power Shift, N Grin Shift и N Track Sense Shift. Тези функции подобряват възможностите на автомобила, като използват специално управление на логиката на смяната.

N Power Shift (NPS) се включва, когато автомобилът ускорява с повече от 90 процента газ, като по този начин смекчава всяко намаляване на въртящия момент по време на превключване на предавките, за да достави максимална мощност на колелата. Това подобрява забавлението при шофиране, като създава усещане за натискане при смяна на предавките. Съпътстващият звук на гръм и трясък, идващ от ауспуха, подчертава спортното представяне.

 N Grin Shift (NGS) максимизира работата на двигателя и DCT за 20 секунди. За да получи максимално ускорение, колата директно ще превключи на най-подходящата предавка. За да активира, водачът натиска специален бутон на волана и на клъстера започва обратно броене, показващо оставащите секунди за тази функция. След приключване на „усилването“ шофьорите трябва да изчакат поне 40 секунди, за да го използват отново. Тази функция позволява на водача да използва пълния потенциал на автомобила само с един бутон – например, когато гони за най-доброто време за обиколка. Също така може да бъде от полза при изпреварване или влизането в магистрала.

И накрая, N Track Sense Shift (NTS) оптимизира адаптивното превключване за шофиране на писта, като помага на водача да се съсредоточи повече върху кормилното управление. Той разпознава кога условията са оптимални за динамично шофиране на писта и се активира автоматично. Въз основа на данните от автомобилния спорт, съчетани с поведението на водача, автомобилът избира правилната предавка и времето за превключване на предавките в спортни условия на шофиране, за да осигури оптимална производителност, точно като професионален пилот на състезателен автомобил.

Тези специални N функции са в допълнение към пет различни режима на задвижване на N Grin Control System: Normal, Eco, Sport, N и Custom.

Двигател, който да запечатва усмивката на лицето

Двигателят на KONA N осигурява максимална мощност от 280 к.с. / 392 Нм въртящ момент. С N Grin Shift мощността се повишава до 290 к.с., максимизирайки забавлението при шофиране. Двигателят предлага плоска мощност, която осигурява висока реакция и подобрено ускорение за още по-голямо забавление на пътя или на пистата, като по този начин използва повече от потенциала на двигателя. KONA N има максимална скорост от 240 км / ч и може да ускори от 0-100 км / ч за 5,5 секунди, когато е активиран Launch Control.

Новият модел Hyundai N разполага и с N Corner Carving Differential, електронен диференциал с ограничено приплъзване (E LSD) за контрол на разпределението на въртящия момент към задвижващите колела. KONA N също е оборудвана с 19-инчови олекотени ковани джанти с високоефективни спирачки и гуми.

Технически характеристики

Дължина  мм4,215
Широчина  мм1,8
Височина  мм1,565
Междуосие  мм2,6
Двигател2.0-T-GDI
Скоростна кутия8DCT (N DCT)
Тегло на автомобила  кг1,510
Макс. Мощност (к.с.)/ Макс. въртящ момент (Нм)280 / 392
Максимална скорост (км/ч)240