Начало WRC News Хюндай поведе в рали Белгия – Нювил е пръв пред Брийн и...

Хюндай поведе в рали Белгия – Нювил е пръв пред Брийн и Танак

446
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил; снимка: Хюндай

Тиери Нювил поведе в рали Белгия, както е официалното име на класическата надпревара близо до Ипр в родината на пилота на Хюндай. Той води със 7,6 сек пред съекипника си Крейг Брийн. От Танак заема третото място, на 31,2 сек от Нювил.

Белгийският състезател на Хюндай е големият фаворит за надпреварата, която е осми кръг от световния рали шампионат за 2021 г. Ипр е класическо рали, но дебютира във WRC, а Нювил го познава перфектно. Целият екип на Хюндай има нужда от успех, след като повреди и грешки на пилотите ги извадиха от няколко поредни старта в първенството.

Нювил демонстрира колко добре познава характера на рали Ипр – тесните пътища с неочаквано дълбоки канавки, в който няколко от екипажите попаднаха

След най-сериозните катастрофи за деня бе тази на Адриен Фурмо, който няма да може да стартира наново утре.

„Завоят малко се стесняваше, но се преминаваше на пълна газ. Така си го бях отбелязал в бележките. Имаше обаче малко прахоляк, задната част малко избяга и след това ударихме нещо в канавката“, обясни Фурмо, чийто Форд след премятането се спря в телеграфен стълб. „Голямо разочарование е, тъй като всичките ми приятели, семейството и партньорите ми са тук. Знам обаче, че това е част от спорта и понякога се случва.“


Нювил отбеляза още преди надпреварата, че тесните пътища с множество отклонения и канавки са сериозно предизвикателство.

„Характеристиките са различни спрямо всяко друго асфалтово рали. Пътищата са доста хлъзгави, а канавките – много дълбоки. Трябва много да внимаваш, за да останеш и с четирите колела на пътя“, допълни той.

В края на първия ден Тиери бе доволен от представянето си

„Колата работеше доста добре. На места сцеплението бе различно в сравнение с отбелязаното в бележките ми. В някои от отсечките можехме да сме дори по-бързи, но нямаше нужда. Искаме да поддържаме добър ритъм и да се насладим на състезанието. Но ралито е дълго, а ние знаем колко сложно може да е Ипр“, коментира той.

В петък трябваше да има общо 8 отсечки, но последната бе отменена заради безопасността. Екипажите преминаха през дистанция с транзитна скорост. Утре ги очакват още 8 отсечки. Пауърстейджът в неделя пък ще е на легендарната писта Спа-Франкоршамп.