Начало WRC News Хюндай представи подобрената версия на i20 N Rally1

Хюндай представи подобрената версия на i20 N Rally1

388
0
Хюндай i20 N Rally1
снимка, Хюндай

Хюндай е готов да започне сезон 2023 в световния рали шампионат на ФИА. Южнокорейският производител представи подобрената версия на автомобила i20 N Rally1 и се стреми да награди силния финал на предишната кампания в WRC.

Хюндай Моторспорт успя напълно да възприеме хибридните правила, въведени от световния рали шампионат в началото на миналата година. През годината отборът неуморно разработваше и подобряваше автомобила Хюндай i20 N Rally1 Hybird. В резултат на тази всеотдайна работа отборът от Алценау спечели най-много победи откакто участва в WRC. Също така Хюндай беше  и производителят с най-високи резултати през втората половина на изминалата кампания.

„Миналата година беше една от най-предизвикателните за нас като екип, но може би и една от най-удовлетворяващите. Работата с нов набор от технически правила и конструирането на първия в историята ни хибриден автомобил не беше никак лесна. Въпреки че имахме труден старт на сезона, ние се изправихме, прегрупирахме се и продължихме да натискаме’, сподели президентът на Хюндай Моторспорт Шон Ким.

„В резултат на това бяхме най-добре представящият се отбор през втората половина на годината. Също така завършихме сезон 2022 на невероятно високо ниво. Ние виждаме 2023 г. като продължение на главата, която започнахме през 2022 г. Разполагаме с конкурентен пакет в лицето на Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. В допълнение имаме екипажи, жадни да се борят за титлите. Накрая разполагаме и с усърден екип зад кулисите, готов да пренесе инерцията от един сезон в следващия“, добави Ким.

Тази година Хюндай ще разполага със сериозно обновен пилотски състав. Марката ще разчита най-вече на Тиери Нювил и Есапека Лапи. Двата екипажа ще карат автомобили с номера 11 и 4.

Нювил е част от Hyundai Motorsport още от самото началото на участието на южнокорейския производител през 2014 г. Белгиецът сега навлиза в третата си година с навигатора Мартин Ведеге. Двамата заедно записаха четири победи и 12 подиума. Същевременно Есaпека Лапи и Яне Ферм ще направят своя дебют за Хюндай на Рали Монте Карло по-късно този месец. Финландският екипаж впечатли при участията си през 2022-ра след като спечели три подиума на различни настилки.

Третият Hyundai i20 N Rally 1 ще бъде споделян от Дани Сордо и Крейг Брийн. Испанският ветеран също е част от Хюндай още от 2014 г. Тази година трикратният победител в WRC отново ще разчита на навигатора Кандидо Карера. В същото време Брийн се връща в екипа след като прекара сезон 2022 в М-Спорт. Ирландецът ще бъде с навигатор Джеймс Фултън.

И четирите екипажа на Хюндай Моторспорт са готови да посрещнат изискванията на всяко рали през сезон 2023 и да демонстрират пълния потенциал на Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. От друга страна, екипът продължава да търси постоянен заместник на бившия ръководител Андре Адамо.

„Предизвикателството тази година е много подобно на предишните сезони. Вярвам, че конкуренцията отново ще бъде много силна. От друга страна, след конкурентната за нас втора половина на 2022 г. съм сигурен, че можем да очакваме по-равностойна борба през 2023-та“, заяви Нювил.

„Целта остава непроменена- да спечелим и двата шампионата. Този на производителите е много важен за Хюндай. Същевременно тази при пилотите е цел, за която все още се боря. Смятам, че разполагаме с инструментите да се борим в челото във всеки кръг. Двойният успех в Япония беше стимул за всички нас, особено за членовете на екипа, които работиха толкова упорито, на практика 24 часа в денонощието, за да стигнем до мястото, на което сме днес с Hyundai i20 N Rally1 Hybrid.“

Междувременно Лапи се надява да допринесе за успеха на марката през сезон 2023 в WRC. Финландецът иска да бъде редовен претендент за подиуми и дори за победи. Последният и единствен до този момент успех на състезателя на Хюндай е през 2017 г.

„Екипът ни посрещна много топло. Няколко дни тествах Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Да ви кажа честно беше положителна изненада да се почувствам толкова удобно в този автомобил. Чувствам, че сме по-напред от това, което очаквах да бъдем на този етап и с нетърпение очаквам да започнем сезон 2023„, призна Лапи.

„Все още трябва да си дам малко време, за да разбера още по-добре автомобила и отбора. Вярвам, че сме в добра позиция на прага на първия кръг. Пълната ми програма означава, че трябва да се мисли и за цялостната картина. Има ралита, в които съм много силен, но има и такива, в които нямам никакъв опит. Това ще представлява известно предизвикателство за мен. Като цяло съм развълнуван от календара за тази кампания. Вярвам, че това ще бъде интересна година, тъй като ще се борим срещу някои много конкурентни пилоти. Накрая се вълнувам да помогна на Hyundai Motorsport да се бори за титли през 2023-та“, добави пилото на Хюндай.