Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И двамата F1 рейс директори са с COVID-19, което може да се...

И двамата F1 рейс директори са с COVID-19, което може да се окаже проблем за Гран при на Маями

2156
0
Маями
снимка: F1

И двамата рейс директори на Формула 1 Нилс Витик и Едуардо Фрейташ са с положителни тестове за COVID-19. Това може да се окаже проблем за провеждането на Гран при на Маями. Двамата трябва да се редуват на поста състезателен директор на ФИА на надпреварите от сезон 2022 в F1 след освобождаването на Майкъл Маси. За първите четири старта от настоящата състезателна година обаче Витик бе рейс директор. Възможно е причината за това да е липсата на пряк опит на Фрейташ във Формула 1. Португалецът бе състезателен директор на световния шампионат за издръжливост (WEC). Витик пък работи пряко с Маси през миналата година, като по принцип планът бе да му асистира през тази. Събитията от Гран при на Абу Даби в края на 2021 г. доведоха до различно развитие на ситуацията.

Понастоящем за влизане в Съединените щати се изисква негативен PCR тест независимо от ваксинационния статус. Тестът освен това трябва да е на не повече от ден преди качване на самолета за САЩ

По принцип има възможност да се влезе с доказателство за изкаран COVID-19. За такова служи резултатът от положителен тест не повече от 90 дни преди полета за страната и писмо от лекар с разрешение за пътуване. Не е ясно обаче каква е процедурата, когато положителният резултат е даден толкова скоро. Твърди се, че Витик и Фрейташ са с COVID-19 отпреди броени дни – веднага след Гран при на Емилия Романя.

От Скай Спортс са потърсили коментар от ФИА относно ситуацията. Получили са отговор, че няма да се говори по „неоснователни предположения“.

„ФИА ще разкрие медицинска информация относно свои служители единствено ако има връзка с провеждането на събитие“, е заявил говорител на федерацията-

Засега не се знае кой би могъл да поеме функциите на F1 рейс директор при евентуална невъзможност и Витик, и Фрейташ да го сторят. Майкъл Маси е в Австралия

Според Скай Спортс не се обсъжда вариант той да се върне за кратко на поста, докато наследниците му се възстановят. Предполага се, че може Хърби Блаш да е рейс директор за едно състезание. 73-годишният англичанин бе един от най-близките хора на Бърни Екълстоун и дългогодишен заместник на Чарли Уайтинг. Той бе привлечен като консултант заедно с Витик и Фрейташ. Сред опциите се споменават още имената на рейс директора на DTM Скот Елкинс и спортния директор на Формула 1 Стив Нилсен.

Гран при на Маями е пети кръг от световния шампионат за сезон 2022 във Формула 1. Състезателният уикенд, който ще е пръв в града, трябва да се проведе в края на следващата седмица.