Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И двамата пилоти на Макларън с точки

И двамата пилоти на Макларън с точки

40
0

Пето и шесто място или общо 7 точки спечели тимът на Макларън в Гран при на Китай, записвайки за първи път този сезон финал в зоната на точките и с двамата си състезатели. Хейки Ковалайнен се класира пред Люис Хамилтън в подреждането, като най-после завърши надпревара след двете си отпадания в Австралия и Малайзия. Финландецът успя да задмине съотборника си в самия край на надпреварата след грешка на Хамилтън в 10-и завой.

Видимостта беше невероятно лоша – не пропусна да отбележи и Хейки. – Особено в първите обиколки след излизането на колата за сигурност. Темпото ни обаче бе добро, особено в последните турове на състезанието. Успях да се доближа до Рубенс [Барикело] – точно колкото да атакувам. Стратегията ни бе перфектна: класиране по-напред от пето място не бе възможно днес, така че съм особено доволен задето спечелих четири солидни точки без да допусна каквато и да е грешка, въпреки някои объркващи моменти! – със задоволство заключи Ковалайнен.

Хамилтън от своя страна имаше повече приключения по трасето, като на два пъти се въртя и съсипа собствените си усилия да си пробие път в колоната. Англичанинът не можеше да накара мокрите си гуми да работят правилно:

След първите няколко обиколки установих добро темпо, но за съжаление съсипах гумите си твърде рано. Освен това допуснах прекалено много грешки днес. Беше страшно хлъзгаво, но дори когато предна лява гума бе съвсем разрушена, давах най-доброто от себе си. Доволен съм, че взех точки за екипа.

Шефът на Сребърните стрели Мартин Уитмарш обясни още, че стратегията с едно спиране в бокса на двамата пилоти е била продиктувана от факта, че не могат да се борят нито с Ред Бул, нито с Браун. Той определи резултата като окуражаващ.