Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И двигателите, и аеродинамиката ще имат значение догодина, смята Джеймс Алисън

И двигателите, и аеродинамиката ще имат значение догодина, смята Джеймс Алисън

103
0
Джеймс Алисън,Фернандо Алонсо

И двигателите, и аеродинамиката ще имат значение за представянето на отборите от Формула 1 през 2014 г., смята Джеймс Алисън. Той се присъедини този сезон към Ферари и зае поста на технически директор.

Специалистът нямаше възможност да влияе сериозно върху работата по F138, но се труди много повече върху проекта за следващия сезон.

Определено не съм изкарал кой знае какво време да вниквам в детайлите на новия автомобили, тъй като на настоящия етап няма смисъл. Вместо това се концентрирах върху насочването на ресурси и разпределението на хората по точните места, за да оптимизирам работните процеси и вниманието към детайлите. При толкова сериозна промяна в правилата (като тази, която предстои през 2014-на) работата съвсем не започва шест месеца по-рано. При пристигането ми в Маранело там се трудеха по въпроса от две години. Опитах да се впиша максимално във философията, да се адаптирам към екипа колкото се може по-бързо. Активната ми роля при самото създаване на болида е да идентифицирам области, в които може да се приложи повече усилие и да се концентрира по-голямо внимание – сподели Алисън пред официалния уебсайт на Скудерията.

Темата за новите двигатели и дали те ще са основен фактор за представянето на екипите догодина се обсъжда вече месеци наред. Според Алисън влиянието на цялата задвижваща система наистина ще е значително по-голямо, отколкото в последните години:

От момента на замразяване на моторите беше ясно, че влиянието им върху всичко ще намалява, докато аеродинамиката взимаше превес. Преди това не бе така – добре помня колко важен бе двигателят за успехите на Ферари. Сега ще сме свидетели на промяна в баланса, макар че аеродинамиката ще продължи да е ключов фактор. Тя все още е кръвоносната система на модерния болид за Формула 1. Невъзможно е да си конкурентоспособен без правилните инструменти и адекватни ресурси. А ние (Ферари – б.а.) вече можем да кажем, че от четвърти-пети в реда на отборите по отношение на инструментариума се върнахме в челото по този показател и всичко е на мястото си, за да започне нова ера на успехи.

Шефът на отдела за двигателите в Маранело Лука Марморини също коментира ситуацията със задвижващите системи и какво се очаква през 2014 г. в новия брой на ClubS1 (167).