Начало Лайфстайл Идрис Елба и Джаки Икс на мястото на навигатора в Поло R...

Идрис Елба и Джаки Икс на мястото на навигатора в Поло R WRC (галерия и видео)

130
0
Джаки Икс,Яри-Мати Латвала

Монте Карло не е голям град, но да го разгледаш в автомобил от световния рали шампионат е нещо уникално. Такъв шанс имаха неколцина гости на Фолксваген малко преди старта на легендарната надпревара, с която стартира тазгодишното първенство.

Себастиен Ожие посрещна в своя Поло R WRC Идрис Елба, който е познат като инспектор Лутър от едноименния телевизионен сериал, Хаймдал в „Thor”, Стрингър Бел в „The Wire” и Нелсън Мандела от биографичния „Mandella: Long Walk to Freedom”. Носителят на Златен глобус за ролята си в „Luther” актьор участва в проект за телевизионен документален филм за спорта, а самият той ще участва в рали в Ирландия през април. Това не е първият му опит в тази област: миналата година Елба направи „Idris Elba King of Speed” за BBC, като тогава взима уроци от рали легендата Ари Ватанен и сина му Макс. Финландецът му даваше съвети и докато Идрис заемаше мястото на навигатора Жулиен Инграсиа.

– Обиколките ни бяха по подсигурено трасе, като за зрители, но научих толкова много – коментира впоследствие Елба пред wrc.com. – Ще се състезавам на рали в Ирландия и имах късмет да изживея това с пилота с номер 1. Научих интересни неща, тънкости относно безопасността и контрола над автомобила.

Елба потвърди, че Ари Ватанен е отговорен да се запали невероятно много по ралитата:

– Той е човекът, който пръв ме качи в такава кола – заедно с Макс. Беше чудесно да ги видя. И вероятно ще се срещна пак с Ари за някои съвети преди да се състезавам през април.

Ожие пък сподели, че актьорът искал да научи колкото се може повече и внимателно наблюдавал какво прави с ръцете и краката си.

– Беше интересно, както и да разговаряме – допълни световният шампион.

Яри-Мати Латвала от своя страна не показваше тънкости в управлението, тъй като до него седна една жива легенда на автомобилния спорт: шесткратният победител в 24 часа на Льо Ман, победител в рали Дакар и вицешампион във Формула 1 за 1969 и 1970 г. Джаки Икс.

Какво е да си копилот във WRC кола разбраха още водещи спортисти от различни дисциплини като световния рекордьор в овчарския скок Рено Лавийени, бившият пилот от Формула 1 Ханс-Йоахим Щук, племенникът на принц Албер Пиер Казираги, бившият футболист Ян Колер и т.н.