Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Ферари с перка на акула

И Ферари с перка на акула

117
0

Ферари станаха последният тим от Формула 1, който опита капака на двигател тип „перка на акула”. Фелипе Маса изпита новия дизайн в последния ден от тестовете на пистата Херес в Испания.

Базираният в Маранело тим се надяваше да изпита удължения капак на двигател още в четвъртък, но в края на краищата реши, че е по-добре да изчака петък, за да може да изпита в един ден двата дизайна.

Ферари се решиха да изпитат този аеродинамичен елемент две седмици, след като конкурентите им от Макларън решиха да го тестват на Хокенхайм. Въпреки че елементът не оптимизира силите на притискане, те по-добре насочат въздушния поток към задницата.

Техническият консултант Гари Андерсон коментира: „Това е ново устройство за насочване на въздушния поток. Ако си представите въздухозаборникът, то когато карате при висока скорост – да кажем 190 км/ч – той не може да приеме целия въздух, който идва към него. Затова и имате известно разпиляване на въздух около капака на двигателя.”

„Именно това разсейване на въздух може да повлияе на задното крило, затова се опитвате да го изчистите, за да стигне задното крило във възможно най-еднороден вид.”