Начало Moto News Италианска правозащитна организация се жалва на ФИМ

Италианска правозащитна организация се жалва на ФИМ

35
0

Италианската организация CODACONS, която се занимава с въпросите на опазване на околната среда и защитата на правата на ползвателите и потребителите, подаде жалба във ФИМ. Жалбата е против испанските пилоти Марк Маркес и Хорхе Лоренсо, като е свързана с миналото скандално състезание на Сепанг.

В документа представителите на организацията се обръщат към ръководството на ФИМ и към шефовете на малайзийската писта, като заявяват, че Лоренсо и Маркес са показали неспортсменско поведение, като са нарушили член 3.1 от правилата на ФИМ, а също и други правила и точки. В жалбата се казва, че Маркес е пропуснал пред себе си Лоренсо, като не му е оказал никаква съпротива, а към Валентино Роси в аналогична ситуация е показал агресивно поведение. Организацията отбелязва, че поведението на двамата испански пилоти на пистата говори за заговор, което е нарушение на правилата на ФИМ и води до изключване от шампионата. 

Засега не е ясно каква ще е реакцията от страна на ФИМ, но е ясно, че този случай дава отклик извън мотоциклетната Гран При. Работата обаче доби политически оттенък, защото Маркес получи открита поддръжка от президента на Испания – Мариано Рахой, което от своя страна предизвика противоречиви реакции по света.

Нека припомним, че феновете на Роси събраха над половин милион гласове и подписи под петиция, която призовава да се преразгледа наказанието, наложено на Доктора – да стартира от последна позиция във финалния кръг във Валенсия. Своята поддръжка към Вале изрази и пилота на Ducati – Андреа Яноне. В Интернет започнаха да се появяват призиви към останалите пилоти от MotoGP, които в знак на солидарност да пропуснат Роси без битка от края на стартовата решетка напред в началото на състезанието. Така ще се ликвидира незаслуженото, според авторите на петицията преимущество на другите фаворити, в частност – на Лоренсо.