Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Хорнер иска промени в спринта: Обръщане на топ 10 на грида,...

И Хорнер иска промени в спринта: Обръщане на топ 10 на грида, повече точки – необходим е повече риск и еволюция

2166
0
Кристиан Хорнер, Мохамед бин Сулайем
Кристиан Хорнер и президента на ФИА Мохамед бин Сулайем; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Спринтът има нужда от промяна, за да стане по-интересен и за зрителите, и за пилотите, заяви Кристиан Хорнер. Шефът на Ред Бул обясни след късата състезателна дистанция на Circuit of the Americas (COTA), че е време за еволюция на формата.

„Според мен спринтът дава много добра представа за силните страни и слабостите на участниците в дълга серия. Продължавам да смятам, че е възможно да се направят определени неща за развитието на спринта. Форматът да се усъвършенства. Мога да кажа, че със сигурност научихме много от спринта на COTA, което да приложим в основното състезание“, обясни Хорнер.

„Необходимо е да се добави повече риск. Дали ще е обръщане на първите 10 на грида или нещо друго, но трябва да се направи нещо. Или да се добавят достатъчно точки, за да си струва за пилотите наистина да натиснат. Победата в спринт няма такова значение като успехът в една Гран при. Необходима е промяна и еволюция“, каза още Хорнер

Хорнер допълни, че концепцията като цяло си е наред, просто има нужда от по-добро изпълнение, за да е по-интересно и за зрителите.

Въпросът със спринта се обсъжда от време на време около състезателните уикенди с променен формат. Последната въведена промяна бе превръщането на съботната свободна тренировка в квалификация за късата състезателна дистанция. Бе преценено, че от сесия за подготовка няма смисъл, защото от квалификацията в петък колите са в режим на закрит парк и нищо не може да се пипа по тях. Интересът на публиката обаче остана нисък.

Председателят на COTA Боби Епщайн отбеляза този уикенд, че спринтът на пистата в Остин изобщо не е допринесъл за увеличаване продажбите на билети

„Това бе изненада за нас. В някакъв момент трябва да се реши дали хората идват на пистата за определени събития, колкото и от любов към спорта. Според мен още не е напълно ясно дали феновете харесват спринта. Има хора, които са поддръжници на този формат, истински адвокати. Други са категорични, че предпочитат уикендите да протичат по обичайния начин. Така че в настоящия момент това все още е експеримент“, обясни Епщайн.

На въпрос дали доминацията на Ред Бул и Макс Верстапен оказва влияния, председателят на COTA посочи, че продажбите на билети за неделя не са повлияни.