Начало Moto News Изцяло български подиуми и първа победа на Караньотов

Изцяло български подиуми и първа победа на Караньотов

53
0

Много оспорвани битки имаше на пистата в Долна Митрополия за Гран При на България. Стартираха 104 състезатели от 6 страни – Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Македония и нашите най-добри пистови и супермото пилоти. Условията на пистата на летищен комплекс „Долна Митрополия”, край Плевен бяха чудесни за надпреварите в отделните класове в европейския шампионат по Супермото и четвъртия кръг от Източно-Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Първи на трасето излязоха скутерите. Да, на пистата се състоя и втория  кръг на шампионата за скутери. Стартираха 15 машини, като в челото лидерите непрекъснато си сменяха местата. Победата обаче отиде при стартиралия от първа позиция Лауренциу Чурешку (Румъния) с Aprilia. Втори стана нашият Иво Михайлов с Malaguti, който бе на 3,476 сек., а трети стана също наш пилот – Боян Петров с Aprilia.

В клас SP125 и квалификацията, и състезанието спечели Милен Георгиев, следван от Жулиета Ленкова и Християн Бузалковски от Македония, който финишира на 1:41 мин. от победителя. Всички пилоти в този клас са с машини Aprilia.

Победата в клас F600 отиде при Емил Андреев с  Kawasaki. Подиумът бе изцяло български, защото негови подгласници бяха стартиралия от първа позиция Павел Драганов с  Kawasaki и Тодор Меченски с Yamaha. Тримата водиха много напрегната битка, като за момент Меченски дори изпревари Андреев, но той си върна позицията.

Оспорван дуел имаше и в клас F1000 между Красимир Михайлов с BMW, който стартира от първа позиция и Михаил Атанасов със Suzuki. Победата бе за Атанасов, който финишира с 3,524 сек. пред Михайлов. Трети стана Луко Луканов със Suzuki. Той пък води битка с Красимир Попов с Yamaha. Така и в този клас подиумът бе изцяло български.

Ветеранът от Сърбия Ненад Стоянович с Yamaha спечели победата в клас Supersport 600. Той успя да вземе старта, докато нашият Александър Георгиев с Honda закъсня и трябваше да догонва. Той обаче не успя да доближи Стоянович. Сашо падна на шикана и въпреки че продължи, се класира 6-и. Е, поне в Супермотото имаше повече късмет и триумфира като победител. Втори стана румънецът Йонел Паскота с Yamaha, който в средата на дистанцията успя да изпревари нашият Бойко Божинов, също с Yamaha. 

Първа победа в клас Superbike 1000 спечели Ангел Караньотов  с Kawasaki.  Всъщност той бе първи и на предишното състезание, но бе декласиран. Зла прокоба тегне обаче над друг фаворит за победата – Мартин Чой с BMW. Той беше най-бърз в квалификацията и стартира от първа позиция. Още на старта дрепна напред и след три обиколки преднината чу бе станала над 5 секунди. След това обаче, Мартин забави ход, завъртя още една бавна обиколка и спря с повреда в демпфера. Моторът му попаднал в дупка или неравност и… Отпадане! Лошото е, че и това му се случва на Мартин за втори пореден път в Долна Митрополия. Това отприщи страстите на Караньотов и Красен Кънчев с BMW. Всъщност те и докато Чой бе отпред, водеха битка „на кило кръв и метър кожа“ и направиха състезанието оспорвано. Красен изпревари Ачи, но той непоколебимо си връщаше позицията. Двамата се движеха в разлика от десета до половин секунда. Накрая май Красен миряса и остава Ачи на мира поне в последния тур. Така Караньотов победи с 4,225 сек. Сбъдна се и мечтата за подиум на Александър Ленев с Kawasaki. На пресконференцията преди старта той каза, че ще се бори за подиум и се пребори.