Начало Други Иван Мюлер прекратява кариерата си в WTCC в края на сезона

Иван Мюлер прекратява кариерата си в WTCC в края на сезона

130
0

Четирикратният световен шампион в WTCC Иван Мюлер обяви, че ще сложи край на кариерата си в края на настоящия сезон в първенството за туристически автомобили. Френският пилот се състезава в продължение на повече от три десетилетия. Печели титлите в WTCC през 2008, 2010, 2011 и 2013 г., като държи рекордите в сериите за победи – 48 (общо 125 подиума), полпозишъни – 29, най-бързи обиколки – 38 и 2826 точки в 244 старта.

Иван Мюлер започва кариерата си с картинг, става световен вицешампион през 1985 и европейски шампион през 1986 г. Печели британската Формула 2 през 1992 г. След това участва във френския шампионат с туристически автомобили, в който взима титлата през 1995 г. Продължава да се състезава със същия тип коли в италиански, немски и английски първенства, а от 2006 г. – в световния шампионат. Иван има 10 победи на Андрос Трофи и няколко успеха в 24 часа на Шамони. Участвал е в 24 часа на Льо Ман, австралийските надпревари V8 Суперкар, рали Дакар, кръгове от световния рали шампионат.

„Не съм сигурен, че краят на една кариера е свързан с възрастта”, коментира Мюлер. „По-скоро става дума за желание и мотивация. Сезонът на един професионален пилот се състои от тестове, сесии на симулатори, физически тренировки, пътувания за състезания – вече не съм готов да продължавам по този натоварен режим. В настоящия момент от живота си искам да върша нещо различно. По време на кариерата си изживях много красиви моменти. Съжалявам единствено, че не станах шампион със Ситроен през последните години. Скоро ще мога да посветя повече време на семейството си и на развитието на тима ми – Иван Мюлер Рейсинг.”

Шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон допълни, че целият екип на Ситроен се гордее, че е работил с Иван: „За нас е чест, че той реши да приключи кариерата си с отбора ни. Мюлер винаги ще е част от семейството на Ситроен и ще следим с интерес следващите му приключения!”