Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Макларън носи вина за липсата на резултати при Рикиардо, заяви Зайдл

И Макларън носи вина за липсата на резултати при Рикиардо, заяви Зайдл

2128
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

Тимът на Макларън също носи вина за липсата на резултати от страна на Даниел Рикиардо, заяви Андреас Зайдл, след като официално бе обявено, че австралиецът ще напусне отбора от Уокинг предсрочно.

„Не е тайна, че ако погледнете към последните 18 месеца от общата ни работа, е очевидно, че не постигнахме желаните резултати. Ето защо през последния месец водихме сериозни разговори – Зак [Браун], аз и Даниел. В крайна сметка трябва да признаем, че не успяхме да се справим заедно въпреки цялата отдаденост и на Даниел, и на отбора и всички вложени усилия. Така стигнахме до решението, че искаме промяна за догодина. Договорихме се заедно с Даниел да прекратим договора му по-рано“, обясни Зайдл.

Андреас Зайдл
Андреас Зайдл; снимка: Макларън

„Отборът даде всичко от себе си. Вложи огромни усилия. Същото стори и Даниел. Ние обаче не разказваме вътрешните си предизвикателства и разговорите, които водим. За мен важно – и това важи както в работата с колегите и служителите ни, така и в тази с пилотите ни – да водим открит и прозрачен диалог едни с други. И винаги сме го правили. И двете страни сториха всичко по силите си. За съжаление не се получи. Което очевидно е моя отговорност като ръководител на отбора. В крайна сметка става дума за отборно усилие – и от страна на тима, и на пилота. Така разбирам аз нещата. Отговорността е споделена и когато нещата не проработят.“

Споразумението между Рикиардо и Макларън включва значителна компенсация и договореност, че Даниел може да кара където поиска.

„Никога не сме обсъждали да го спираме да ходи някъде, в каквато и да е форма на автомобилен спорт“, бе категоричен Зак Браун. „И се надяваме да се състезава. Той е приятел на семейството и винаги ще остане такъв. От Макларън никога не бихме ограничили пилот да се състезава където и да е. Няма да споделим повече за споразумението помежду си освен, че постигнахме добронамерен и приемлив вариант. Надяваме се Даниел да е на грида догодина. Не знаем какви може да са плановете му освен, че има желание да е в F1.“

За разлика от Зайдл Зак Браун не намери причина за липсата на резултати у другиго освен у самия Рикиардо.