Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Марио Тайсен критикува ECU

И Марио Тайсен критикува ECU

39
0

Марио Тайсен разкритикува решението за задължително използване на стандартна електроника през 2008 г.
Тя е еднаква за абсолютно всички екипи, а една от причините за недоволството на част от отборите в F1 (включително BMW Заубер) e, че е разработена от конкурента им Макларън.
Спортният шеф на BMW Заубер е силно обезпокоен от новата насока на развитие на Формула 1 и изрази опасенията си пред немските медии.
„Решението за използване на стандартна електроника беше грешка – заяви недвусмислено Тайсен. – Ние влязохме в значителни допълнителни разходи. Освен това фактът, че системата за стандартен електронен контрол (ECU -electronic control unit) е разработена от конкурент, който проучва и наблюдава нашия начин на действие, не прави нещата по-добри.”
Сред другите най-яростни критици на стандартната електроника, и то не отсега, са екипите на Рено и Ферари. Дори и през тази седмица Жан Тод обясни, че предпочита системата да е била разработена от някой друг.
В защита на своите партньори от Макларън пък Норберт Хауг от Мерцедес заяви:
„Нашият партньор Макларън представи най-добрата и най-евтината оферта, така че за ФИА това бе логичен избор. Напълно сме уверени, че опасенията са абсолютно безпочвени.”