Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Мерцедес се включи в преследването – опитва се да привлече Пиер...

И Мерцедес се включи в преследването – опитва се да привлече Пиер Ваше

1301
0
Пиер Ваше
Пиер Ваше; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Мерцедес се опитва да привлече техническия директор на Ред Бул Пиер Ваше. Това е вторият голям отбор, за който се говори, че иска да вземе един от най-висшите инженери на екипа от Милтън Кийнс. Покрай скандалите в Ред Бул се говори, че от Ферари опитват да убедят Ейдриан Нюи да отиде в Маранело. Още по-отдавна от Скудерията правят увертюри към Ваше, който ръководи ежедневната работа в Ред Бул, откакто английският конструктор намали драстично времето, което отделя на Формула 1. Слухът за желанието на италианския тим да вземе френския инженер бе подновен преди близо месец.

Според непотвърдена информация в италианската и испанска преса идеята била Пиер Ваше да послужи като примамка за привличане на Макс Верстапен. Твърди се, че нидерландският пилот вярвал на французина дори повече, отколкото на Нюи

49-годишният Ваше е завършил Националния политехнически институт на Лорейн в Нанси, Франция. След дипломирането си започва да работи през 2001 г. за Мишлен. Когато френският производител на гуми напуска Формула 1 Ваше е привлечен от BMW Заубер като пърформанс инженер от 2007 г. Той работи в швейцарския екип до 2013-та, когато отива в Ред Бул. Пет години по-късно става технически директор. Постепенно поема голямата част от работата, докато Нюи намалява участието си в Гран при.

Понастоящем технически директор в Мерцедес е Джеймс Алисън

Той се върна на поста, който в продължение на две години заемаше Майк Елиът. Тимът от Бракли промени концепцията на болида си за Формула 1. Вече трети сезон обаче се бори с трудности в поведението и настройването на колите. В момента не е ясно каква е идеята на Тото Волф за привличането на Ваше като роля в екипа освен като стръв за Макс Верстапен. Същевременно има наблюдатели като Жак Вилньов например, който е убеден, че австриецът говори как иска да вземе нидерландеца само, за да дразни Ред Бул.