Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И победа е възможна в Гран при на Европа, смята Грожан

И победа е възможна в Гран при на Европа, смята Грожан

30
0
Ромейн Грожан

След трето място в Бахрейн и второ в Канада Ромейн Грожан има само една крачка до мечтата на всеки пилот – победа във Формула 1.

– Колко близо си до първата победа след това второ място в Монреал?

– Не много далеч. Трябва да направим по-добра квалификация, това не се получава добре при нас този сезон, но работим по въпроса. В Канада петъкът и съботата бяха трудни за нас, но научихме много неща за автомобила.

– Какво се случи с крака ти по време на състезанието в Канада?

– Имаше мехури по ходилото. В самата надпревара не забелязваш особено, но след това боли доста. За щастие физиотерапевтът на Кими [Райконен] имаше лепенки специално за това – те ме спасиха в полета обратно за Париж. Не беше нещо страшно.

– Знаем, че харесваш уличните писти. Валенсия е поредната от тях, а и вероятно ще е доста топло. Това предвещава ли добър уикенд за теб?

– Определено е добър старт. Дебютът ми във Формула 1 бе точно там през 2009 г., така че спомените ми определено са добри. Пистата е интересна. Има завои, които се преминават на втора и трета предавка, някои високоскоростни участъци, зони със сериозно спиране и на хартия всичко сочи, че би трябвало да вървим добре там.

– Асфалтът е по-груб в сравнение с Монако и Монреал. Такава настилка пасна на Е20, очакваш ли същото?

– Обикновено така се получава. Мисля, че стратегията там ще е различна. Определено няма да има по един бокс като в Монреал! Жегата плюс особеностите на настилката често водят до три спирания в пита. Надявам се на постоянни условия през уикенда, за да натрупаме възможно най-много опит за състезанието.

– Имаш доста добри представяния там в GP2. Това дава ли ти увереност?

– Взех подиум в първия GP2 старт там през 2008 г. Във второто състезание водех, докато не ме удариха! През 2011 г. спечелих и определено се чувствам добре на тази писта. Познаването на трасето помага много.

– Какво според теб е възможно като представяне във Валенсия?

– Всеки уикенд целта ни трябва да е победа. Друг подход е недопустим. Аз лично се надявам за по-добро представяне в квалификацията. Страхотно е да водим борба в челото, но е важно и да печелим точки. Ако всичко е наред, можем да спечелим подиум или дори победа.