Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И според Васьор не трябва да има промени в правилниците заради доминацията...

И според Васьор не трябва да има промени в правилниците заради доминацията на Ред Бул

1036
0
Фредерик Васьор, Жером д'Амброзио
Фредерик Васьор и Жером д'Амброзио; снимка: Майкъл Потс

Ред Бул доминира безапелационно в световния шампионат на Формула 1 в едва втората година от въвеждането на новия технически регламент, чиято цел бе да доближи колите на писта и да има повече битки, включително за победи и за шампионата. Това вече предизвика куп въпроси – дали ще повлияе на интереса, дали работят и техническите, и финансовите правила, дали няма да има промени в регламент с цел прекъсване на това представяне на екипа от Милтън Кийнс. Тото Волф вече каза, че изменения в правилника биха били неправилна стъпка. Мнението на шефа на Мерцедес в Гран при е, че Формула 1 е меритокрация и в първенството успява отборът, който е свършил най-добра работа. По време на уикенда за Гран при на Испания и ръководителят на Ферари Фредерик Васьор застана на такава позиция.

„Не съм фен на теорията за изравняване на представянето. От Ред Бул са свършили страхотна работа и сега ние трябва да се трудим, да се съсредоточим върху собственото си развитие, отбор и кола, за да се постараем да ги настигнем“, заяви Васьор

„Всичко е възможно. Просто е необходимо да продължим да натискаме и да вършим добра работа“, допълни ръководителят на Ферари.

Французинът бе попитан какво би казал относно възможността Ред Бул да спечели всички надпревари през сезон 2023. Той повтори, че фокусът му не е върху съперниците.

„Аз съм съсредоточен върху нашата работа и развитие. Ред Бул със сигурност няма да стои на едно място. Няма да си останат вкъщи или да заминат във ваканция през юли. Това означава само, че ние трябва да гледаме себе си и да се постараем да свършим по-добра работа от съперниците“, заяви Васьор.

Шефът на Скудерията коментира и новостите за SF-23, които отборът извади на писта в Испания.

„Да, има промяна, но това не е нова кола. Правим крачка напред и отваряме някои врати за бъдещо развитие. Но няма цялостна промяна (на концепцията).“

„Трудно е да се каже къде ще сме след шест месеца развитие, а трябва да сме реалисти. Човек не може да прави прогнози за бъдещето. Не се знае кой какво ще постигне с колата си през следващите няколко месеца. Нека вървим старт за старт и ще видим кой какво ще постигне на писта“, каза той.

Васьор и останалите шефове на отбори, участващи в пресконференцията, бяха попитани колко са анализирали снимките на пода на Ред Бул от Монако. Андреа Стела сподели, че ги е разгледал внимателно, но според него „стоте аеродинамици на Макларън ще отделят малко повече време“.

„Имаше снимки и на други коли“, посочи Васьор. „А всъщност е много трудно, на практика почти невъзможно да се копира нещо. Става дума за обща концепция и не може просто да вземеш една част от друга кола“, добави шефът на Ферари.