Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Сузи Волф е подала официална жалба срещу ФИА. Федерацията оправда президента...

И Сузи Волф е подала официална жалба срещу ФИА. Федерацията оправда президента си

1357
0
Сузи Волф, Тото Волф
Сузи и Тото Волф; снимка: Майкъл Потс

Сузи Волф е подала официална жалба срещу ФИА по повод разследването, което бе проведено срещу нея и съпруга ѝ Тото Волф в края на миналата година. Федерацията се самосезира от публикация в медия и започна проверка. Жалбата е била регистрирана на 4 март.

Въпросът бе дали изтича информация към Либърти Медия. Сузи и Тото Волф бяха назовани единствено в материал на Business F1, но от ФИА не споменаха имената им. Въпреки това започнаха проверка. Ситуацията рязко се превърна в абсурдна, когато останалите девет отбора едновременно публикуваха изявления, че от никого не са се оплаквали по повод трансфера на информация от срещите на шефовете им. Тото Волф заяви, че ще потърси отговорност от федерацията за действията ѝ.

„В продължение на два дни интегритетът ми бе поставян под съмнение публично, но никой от ФИА не разговаря директно с мен. Аз може да съм била странична щета в атаката срещу някого другиго или цел на провален опит за личното ми дискредитиране, но съм работила твърде упорито за репутацията си, за да бъде поставяна под въпрос от необоснован пресрилийс“, заяви Сузи Волф

„Лично съм подала криминална жалба във френски съд. Бях предизвикана от липсата на прозрачност и непоемането на отговорност за поведение на ФИА и персонала на организацията във връзка с този въпрос“, допълни тя.

Междувременно разследването на етичната комисия на ФИА за евентуално нарушение на правилата от страна на собствения ѝ президент Мохамед бин Сулайем приключи. Било е установено, че той не е престъпил никакъв регламент. По-рано от федерацията изразиха недоволство, че информацията за доклад, в който има сигнали за нередности, изобщо е стигнала до средствата за масова информация. Тя бе огласена от BBC Спорт.

Бин Сулайем бе разследван по два случая. Първия бе дали е повлиял на резултатите от Гран при на Саудитска Арабия през 2023 г. Имаше твърдение, че е поискал наказание на Фернандо Алонсо да бъде отменено. Вторият бе за това дали е дал инструкция да се намери начин пистата в Лас Вегас да не бъде хомологирана.

Разследването на етичната комисия продължи 30 дни и е включвало изслушването на 11 свидетели. Това е същата комисия, до която е подала оплакване жената, обвинила Кристиан Хорнер в непристойно поведение. По този случай ФИА отказа категорично дори да потвърди официалното получаване на такава жалба. От федерацията твърдят, че етичната им комисия работи „независимо и автономно“ спрямо основната организация.