Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 „Има определени неща, върху които нямаме контрол. Не мога да се откажа....

„Има определени неща, върху които нямаме контрол. Не мога да се откажа. Трябва да продължа“

102
0
Аертон Сена
снимка: АТР

Светът на Аертон Сена през призмата на собствените му думи

 Аертон Сена за…

…увеличаващите се технологии в автомобилите:

– Машините отнемат характера, а той е онова, което спонсорите и публиката търсят. На върха има няколко личности с противоположни характери; останалите нямат тежест без добри резултати. Трябва да намалим разходите и да се върнем към ерата, в която ударението падаше върху хората, а не компютрите.

…компютрите в F1 болидите:

– Искам предизвикателството за мен да са собствените ми лимити, да бъда предизвикан от някой, който е като мен, разликата да се дължи на ум и опит, на адаптация към трасето. Не желая да бъда изпитван от нечий друг компютър. Мога да се състезавам с всеки, ако давам 100% от себе си при карането, което ми е и хоби, а професия, но не мога да се съревновавам с компютри.

…вярата му в Бог:

– Ако Господ е на твоя страна, всичко се изяснява. Аз съм благословен от Него. Но мога, разбира се, да бъда наранен или да загина като всеки друг човек. Знанието, нуждата да се предпазиш те пазят. Няма граница колко знание можеш да придобиеш. Моля се редовно. Не по навик, а защото вярата преобразява живота ми. Почти не ходя на църква, тъй като там се чувствам добре само, когато съм сам.

…за философията си на каране след инцидента с Ален Прост на Сузука през 1990 г.:

– Един автомобилен състезател е подложен непрекъснато на риск. Да си пилот означава, че се съревноваваш с останалите. И ако не се възползваш от пролуката, то тогава вече не си състезател, защото ние се надбягваме, състезаваме се за победата. Основната ни мотивация е постигането на успех, а не да завършиш трети, четвърти, пети или шести. Аз се състезавам, за да побеждавам толкова дълго, колкото е възможно. Понякога бъркаш, невъзможно е винаги да успяваш. Но аз карам, за да съм пръв – толкова дълго, колкото чувствам, че го правя както трябва.

…за подобряването на отношенията си с останалите пилоти:

– Ако установиш по-добри отношения с останалите пилоти, можеш да говориш свободно с тях за различни неща. Трябва да се уважаваме един друг и да вярваме, че в състезанията има почтеност. Ако се съмняваш, ставаш много агресивен.

…за това, че с Рон Денис са постигнали съгласие за условията по договора му с Макларън чрез залагане на ези-тура:

– Рон не се отказваше, така че му казах: „ОК, нека хвърлим монета”. Беше доста глупаво, не беше задължително да се хващам, но той се съгласи. Резултатът ми коства 2 милиона долара в рамките на три години.

…победите:

– Да се втори означава да си пръв от загубилите. Победите са като наркотик… Не мога да се примиря с второ или трето място при каквито и да било обстоятелства.

…за живота във Формула 1:

– Повечето ми приятели са ми такива отпреди пет-десет години. Нямам нови приятели, но се разбирам добре с младите хора в F1.

…за страха:

– Трябва да се страхуваш, за да оцелееш в Гран при надпреварите. Страхът е важно чувство. Помага ти да се състезаваш и да живееш по-дълго.

…за идеята на професор Сид Уоткинс да не се състезава и да се откаже изцяло от спорта след смъртта на Роланд Ратценбергер:

– Има определени неща, върху които нямаме контрол. Не мога да се откажа. Трябва да продължа.