Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Името на Косуърт замесено в конфликт с ФИА

Името на Косуърт замесено в конфликт с ФИА

40
0

ФИА е избирала новите кандидати за 2010 година на базата на това дали въпросните отбори планират да карат с двигатели на Косуърт или с тези на някои от настоящите производители.

Така няколко екипа са се оплакали от това, че в процеса на селекция от страна на ФИА са били избрани само отборите, които са решили да ползват услугите на независимия доставчик.

USF1, Мейнър и Кампос – които ще работят именно с Косуърт – бяха включени в предварителния списък с отбори за 2010 година, въпреки че по-утвърдени имена като Продрайв и Лола също участваха.

Говори се, че някои от отхвърлените отбори са искали да ползват за доставчици Мерцедес, Ферари или Тойота

„Беше ни казано, че ако искаме да участваме през 2010 година, ще трябва да подпишем тригодишно споразумение с Косуърт“ – каза представител на един неодобрен кандидат.

Друг кандидат съобщи в писмо, че е имал „възможността да получи двигател на Рено, Мерцедес или Ферари. Но ми беше уточнено много ясно, че моята кандидатура ще се разглежда само ако Косуърт са мой доставчик на двигатели.“

Трябва да се подчертае, че по време на избора на кандидати за 2010 година автомобилните производители Ферари, Мерцедес, BMW, Рено и Тойота заплашваха да напуснат Формула 1 и да основат конкурентни серии.

Говорител на ФИА обаче е казал, че наличността на независим доставчик на двигатели е основен приоритет за новите отбори, иначе „цялата стартова решетка зависи от доброжелателността на автомобилните производители и никой нов отбор не може да се включи без тяхно разрешение.“

Според някои обаче отхвърлените отбори кандидати дължат статуквото си по-скоро на политически критерии, отколкото на спортни.