Начало Top Moto News Имола отново ще бъде домакин на състезания от WSBK

Имола отново ще бъде домакин на състезания от WSBK

185
0
Имола
Имола, снимка Астън Мартин

Имола отново ще бъде домакин на състезания от WSBK. Емблематичната италианска писта ще приеме седмия кръг от сезон 2023 в световния Супербайк шампионат на ФИМ.

Имола се завърна в WSBK след постигане на споразумение между ръководството на трасето край Болоня и притежателят на търговските права в световния Супербайк Дорна. Според което световният шампионат MOTUL FIM Superbike ще се състезава на емблематичната италианска писта през 2023 г.

Имола приема за първи кът кервана на WSBK през 2001 г. Трасето остана част от графика на световния шампионат до 2006 г. След това Аутодромо Енцо и Дино Ферари е част от световния Супербайк от 2009 до 2019 г. като последните състезания тук бяха спечелени от Джонатан Рей и Кавазаки.

Имола се завръща си в календара на WSBK след няколкогодишно отсъствие. Сега легендарната писта ще бъде домакин на седмия кръг от сезон 2023, който ще се проведе от 14 до 16 юли

Трасето ще бъде домашно за редица състезатели от шампионата. Това са Михаел Рубен Риналди (Дукати), Андреа Локатели (Ямаха) Аксел Басани (Motocorsa Racing Дукати), Данило Петручи (Барни Дукати) и Лоренцо Балдасари (GMT94 Ямаха). Освен това тук ще участват и действащите световни шампиони Алваро Баутиста и Дукати.

„След три сезона отсъствие сме развълнувани да посрещнем отново Имола в календара през 2023 г. Този втори кръг в Италия потвърждава популярността на шампионата сред италианските фенове. Там има много страст към нашия спорт заради многото италиански пилоти и отбори в нашия падок. Имола има забележителна история в WSBK. Сега очакваме с нетърпение италианския кръг през 2023 г., който обещава да бъде вълнуващо събитие за феновете“, сподели изпълнителният директор на WSBK Грегорио Лавила.

Същевременно генералният директор на Имола Пиетро Бенвенути изрази задоволството си от завръщането на WSBK на легендарното трасе.

С голямо задоволство обявяваме това споразумение с Дорна, което връща Имола в престижния календар на WSBK. Знаем, че има много фенове, които за нищо на света не биха пропуснали това събитие. Знаем, че Имола винаги е имала силни връзки с този шампионат. Да не говорим, че на пистата ще излезе световен шампион с Дукати. Това което несъмнено е голям стимул за много тифози да го наблюдават от пистата.“

„Изборът на месец юли е също така стратегически за региона. Това ще открие възможности за бизнес в период, когато местните възможности за настаняване не са напълно запълнени. Следователно ще бъде утвърдена ролята на пистата като двигател на местната икономика. Това е чудесен резултат, който бе възможен благодарение на пълната подкрепа на общинската администрация, която силно желаеше завръщането на Супербайк в Имола.“

Останалата част от календара на световния Супербайк за 2023-та остава непроменена. Миналия уикенд Филип Айлънд първия кръг от тазгодишния сезон, като всички надпревари бяха спечелени от Алваро Баутиста. В допълнение, WSBK използва различна конфигурация на Аутодромо Енцо и Дино Ферари. Тя включва шикана Варианте Баса, който е разположен преди старт-финалната права.