Начало Други Индианаполис няма да приема старт от WEC през 2025 г.

Индианаполис няма да приема старт от WEC през 2025 г.

7
0
Индианаполис Мотор Спийдуей
снимка, Индикар

Индианаполис няма да приема старт от WEC през 2025 г. Това заяви Роджър Пенске. Американецът отрече възможността легендарното трасе да се присъедини към календара на световния шампионат за издръжливост догодина.

Пенске има стремеж Индианаполис да бъде  северноамериканския кръг от WEC вече от няколко години. Той обаче призна, че желанието му за подобно нещо се отлага поне за следващите два сезона

„Не мога да кажа, че сме готови да направим нещо през следващите 24 месеца“, заяви Пенске. „Бих искал да го направя, но в момента нямаме нищо конкретно, което да предложим.“

Пенске разкри, че конфликтите в графика, в резултат на които северноамериканският кръг от WEC се премести в Остин за този сезон, остават пречка за стремежа му да организира старт в Индианаполис.

„В момента ситуацията е свързана с графика, както и с това кога трасето е на разположение.“

Индианаполис има има свободни уикенда през месец септември. Този месец трасето ще приеме старт от IMSA с дължина от 6 часа. Това обаче влиза в конфликт с шестчасовото състезание от WEC на японската писта Фуджи.

Надпреварата в Япония е насрочено за 15 септември. Това е една седмица преди старта от IMSA. Същевременно Остин ще приеме старт от WEC на 1 септември.

Тази година WEC поднови отношенията си с пистата „Circuit of the Americas“ в Остин през 2024 г. Това стана възможно, след като договорът с пистата Себринг изтече миналата година и не беше удължен.

Предполага се, че от Остин са подписали договор за една година на фона на преговорите на организацията WEC с Пенске. Американската компания притежава пистата Индианаполис от няколко години.

Остин имаше постоянно място в графика на WEC в периода 2013-17 г., преди да се завърне еднократно през 2020 г. Тогава трасето замени отменения старт на пистата Интерлагос в Бразилия

Пенске потвърди надеждите си да доведе WEC в Индианаполис в бъдеще. Това обаче едва ли ще се случи пред 2026 г.

„С удоволствие бихме ги поканили в някакъв момент. В момента има голям интерес към състезанията със спортни автомобили и прототипи“, каза още Пенске.

Пенске добави, че не иска да премахне трасето в Остин от графика на WEC.

„Ние не сме тук, за да ги изтласкваме. Ако те [WEC] имат добро състезание трябва да останат там.“

Остин се бори да привлече многобройна публика за кръга си в WEC. Трасето изпиташе затруднения дори когато беше част от двойна програма заедно с IMSA в периода 2014-2016 г.

Междувременно директорът на Порше Моторспорт Томас Лауденбах подкрепи идеята за това, което според него ще бъде домашно състезание за отбора на Порше Пенске.

„Това би било нещо, което бихме искали да видим“, каза германецът.

Понастоящем Индианаполис не приема състезания от международни шампионати на ФИА или ФИМ. В миналото трасето беше домакин на надпревари от F1 и MotoGP. Двата шампионата обаче си тръгнаха от това място и в момента се състезават именно в Остин. Разбира се, Индианаполис продължава да приема стартове от Индикар. НАСКАР и други национални и регионални шампионати.