Начало Други Индикар: Джоузеф Нюгардън триумфира в Лонг Бийч

Индикар: Джоузеф Нюгардън триумфира в Лонг Бийч

265
0
Джоузеф Нюгардън
Джоузеф Нюгардън, снимка Индикар

Джоузеф Нюгардън триумфира на уличната писта в Лонг Бийч. Това бе трети кръг от сезон 2022 в Индикар. Пилотът на Пенске завърши пред бившия пилот от F1 Ромен Грожан (Андрети Аутоспорт) и шампионът в сериите Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг). Това бе втори пореден успех за американеца, след като той успя да се пребори със съотборника си Скот Маклоклън на овала в Тексас.

Най-добрата рекация при летящия старт направи победителят в квалификацията Колтън Херта. Състезателят на Андрети успя да задържи зад себе си Алекс Палу, Феликс Розенквист и Александър Роси.

До началото на 6-тата обиколка Херта имаше преднина от 2.3 сек. пред Нюгардън, когато болидът на Далтън Келет от AJ Foyt Racing-Chevrolet се удари в стената на завой 1 и предизвика развяването на жълти флагове по цялата писта.

Рестартът в 10-та обиколка беше безпроблемен. Колтън Херта се опитваше да искаше да остане извън обсега на Нюгардън, докато същевременно пестеше гориво. Младият американецът се движеше с аванс от 1.6 сек. Зад Нюгардън, Палу изоставаше само на 0.8 сек. След изминаване на 20 обиколки по улиците на Лонг Бийч, действащият шампион в сериите се откъсна далеч от Розенквист, който бе преследван от Роси и Маркус Ериксон.

След първите спирания в бокса Нюгардън и Палу успяха да излязат пред Херта, докато Роси и Розенквист водеха битка, която накара шведът да отвори прекалено много първия завой. От това се възползваха Ериксон и Грожан.

Лидерът в шампионата Скот Маклоклън също допусна грешка. Пилотът на Пенске докосна стената в обратния завой преди старт-финалата права, което доведе до завъртане и загуба на доста позиции.


Малко след преполовяването на състезателната дистанция в Лонг Бийч, Херта даваше всичко от себе си, за да изпревари Нюгардън, който вече изоставаше само на 1.5 сек. от Палу. На около 17 сек. зад лидера Грожан преследваше Диксън, който трябваше да пести гориво след ранното си първо спиране. Французинът направи успешна маневра и стигна до петото място  в 47-ата обиколка.

Колтън Херта продължаваше да натиска много здраво в опит да си върне лидерската позиция. За съжаление той мина през неравност и загуби контрола над своя болид и се заби в стената. Това означаваше отпадане на тест пилота на Макларън във Формула 1 и ново развяване на жълти флагове. Те останаха на трасето докато маршалите почистваха пистата.

През това време Нюгардън влезе в бокса и излезе пред Палу. В по-задната част на колоната Симон Пажно допусна грешка и се озова в секцията около фонтана на трасето.

До края на състезанието в Лонг Бийч, Нюгардън не допусна нито една грешка и записа първи успех по улиците на града в щата Калифорния. Втори финишира Ромен Грожан, а последното място на подиума бе заето от Алекс Палу.

Четвърти завърши Уил Пауър с втория болид на Пенске, следван от Пато О’Уорд от екипа на Макларън. Шестото място отиде при Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг). Топ 10 допълниха Греъм Рейхал (Греъм Рейхал Рейсинг), Александър Роси (Андрети Аутоспорт), Хелио Кастроневес (Meyer Shank Racing) и Кайл Къркууд (A.J. Foyt Enterprises).