Начало Други Индикар: Джоузеф Нюгардън записа драматичен успех в Тексас

Индикар: Джоузеф Нюгардън записа драматичен успех в Тексас

291
0
Джозеф Нюгардън
Джозеф Нюгардън, снимка Индикар

Джоузеф Нюгардън записа драматичен успех на пистата Тексас Мотор Спийдуей. Това бе втори кръг от сезон 2022 в американския шампионат с едноместни болиди. Пилотът на Пенске изпревари в последния завой съотборника си и победител от Сейнт Питърсбърг Скот Маклоклън. Новозеландецът водеше в по-голямата част от надпреварата, но в крайна сметка трябваше да се задоволи с второ място. Трети финишира бившият пилот от F1 Маркус Ериксон от екипа на Чип Ганаси Рейсинг.

Малко след старта Маклоклън изпревари стартиралия от полпозишън Феликс Розенквист. Зад тях Уил Пауър мина пред Такума Само в спор за третото място.

Първият жълт цвят на пистата в Тексас се появи в 12-ата обиколка. Автомобилът на Александър Роси получи технически проблем и започна да се движи с ниска скорост. Състезателят на Андрети Аутоспорт направи фалстарт и бе наказан. В крайна сметка той приключи своето участие в надпреварата.

Така при рестарта в 17-тата от общо 248 обиколки на овала в Тексас, Маклоклън водеше пред води пред Розенквист, Сато, Колтън Херта, Пауър, Хелио Кастроневес, Скот Диксън, Джоузеф Нюгардън, Маркус Ериксон и Ринус ВиКей. Зад тях Пато ОУорд се движеше добре и успя да мине пред Ериксон и ВиКей. 

Другият изненадващ участник в челото на класирането на този етап беше новобранецът Кайл Къркууд от тима AJ Foyt Racing-Chevrolet. Младият американски състезател водеше в няколко от обиколките, преди да влезе в бокса за смяна на гуми и презареждане с гориво. 

Вторият период на жълти флагове дойде в обиколка номер 98. Причината за това бе контакт между Девлин Де Франческо и Такума Сато. Японецът докосна стената и повреди своя автомобил. Междувременно на пистата излезе кола за сигурност, а пилотите трябваше да преминат през бокса поради отломките на пистата.

Междувременно болидът на Ромен Грожан (Андрети Аутоспорт) получи технически проблем, което принуди французинът и бивш пилот на Хаас да приключи участието си в надпреварата.

След известно време предната част на класирането се размести значително. Двамата състезатели на Arrow McLaren SP изпаднаха от борбата за челните позиции. Първо Феликс Розенквист бе забавен в бокса, а Пато ОУорд удари пистолет, с който се сменят гумите. В резултат на това мексиканецът бе изпратен в задната част на класирането. Междувременно състезателите отново трябваше да намалят скоростта си заради инцидент с Кайл Къркууд.

Броени секунди след рестартирането на надпреварата в Тексас отново имаше инцидент. Този път участниците бяха Девлин Де Франческо, Хелио Кастроневес и Греъм Рейхал.

След поредните спирания в бокса битката за победата се водеше между Маклоклън, Нюгардън и Ериксон. Състезателите на Пенске успяха да се откъснат от шведския пилот. В последната обиколка на състезанието в Тексас Нюгардън излезе по-добре от последния завой и изпревари новозеландеца. Зад тях остана Маркус Ериксон.

Четвърти финишира третият болид на Пенске, каран от Уил Пауър. Пети, шести и седми завършиха съотборниците на Ериксон в екипа на Чип Ганаси Рейсинг Скот Диксън, Джими Джонсън и Алекс Палу. Топ 10 допълниха Симон Пажно (Meyer Shank Racing), Сантино Феручи (Rahal Letterman Lanigan Racing) и Ринус ВиКей (Ед Карпентър Рейсинг).