Начало Други Скот Маклоклън записа първи успех в Индикар

Скот Маклоклън записа първи успех в Индикар

589
0
Скот Маклафлин
Скот Маклафлин, снимка Индикар

Скот Маклоклън спечели състезанието на уличната писта в Сейнт Питърсбърг. Това бе първа надпревара за новия сезон в американския шампионат Индикар и дебютен успех за трикратния първенец в Суперкарс. Пилотът на Пенске потегли от полпозишън и удържа на атаките на действащия шампион Алекс Палу. Трети финишира Уил Пауър, също от тима на Пенске.

Маклоклън направи чист старт и поведе колоната след преминаването през първи завой. Уил Пауър реши да потегли с по-твърди гуми. Австралиецът загуби две позиции от Колтън Херта и Ринус ВиКей. Maлко зад тях Ромен Грожан бе изпреварен от Маркус Ериксон, а Пато О’Уорд направи впечатляваща маневра срещу Симон Пажно.

Девет обиколки след началото на състезанието Джоузеф Нюгардън мина през бокса и сложи по-твърди гуми. Няколко тура по-късно Скот Диксън направи същото нещо и изпревари своя колега. Отпред Маклафлин контролираше надпреварата, следван от Херта, Викей, Грожан, Ериксон и Палу.

В началото на 25-тата обиколка на пистата се появи първата кола за сигурност. Причината за това бе инцидент с Дейвид Малукас. Новобранецът удари предпазната стена на изхода на трети завой и спря на пистата.

Според правилата на Индикар боксовете са затворени след появата на сейфти кар, докато всички коли не се съберат в група. Това предизвика голямо разместване на местата в колоната. Новият лидер в състезанието стана Александър Роси, следван от Скот Диксън, Пато О’Уорд и Нюгардън. Малко преди възобновяването на надпреварата Маркус Ериксон получи наказание и се смъкна в дъното на колоната. Причината за това бе опасно освобождаване от питлейна. .

Два тура след рестарта Роси влезе в бокса, оставяйки на върха Диксън, О’Уорд и Нюгардън. В същото време Маклоклън спечели няколко позиции и се възползва от по-твърдите си гуми.

След преполовяване на надпреварата в Сейнт Питърсбърг трикратният шампион в Суперкарс отново излезе на първа позиция. Зад него се озова Алекс Палу, който успя да прескочи ВиКей.

До края на първото състезание за сезон 2022 в Индикар Скот Маклоклън удържа на атаките на Палу и записа първи успех в сериите. Последното място на подиума отиде при съотборникът му Уил Пауър.

Четвърти и пети завършиха пилотите на Андрети Аутоспорт Колтън Херта и Ромен Грожан. Зад тях остана Ринус ВиКей, следван от Греъм Рейхъл. Топ 10 допълниха Скот Диксън и Маркус Ериксон от тима на Chip Ganassi Racing, както и бившият пилот на Супер Агури Такума Сато.