Начало Други Индикар: Къркууд триумфира в Лонг Бийч, Грожан допълни двойния успех на Андрети...

Индикар: Къркууд триумфира в Лонг Бийч, Грожан допълни двойния успех на Андрети Аутоспорт

173
0
Кайл Къркууд, Индикар
Кайл Къркууд, снимка Индикар

Кайл Къркууд триумфира в Лонг Бийч. Пилотът на Андрети Аутоспорт потегли от полпозишън и водеше през по-голямата част от надпреварата на уличното трасе. Това бе първи успех за младия американец в Индикар. Втори финишира съотборникът на Къркууд Ромен Грожан, а трети остана Маркус Ериксон (Чип Ганаси Рейсинг).

Условията преди началото на Гран при на Лонг Бийч бяха повече от добри. Времето бе сухо, слънчево и без вероятност за дъжд.

Къркууд имаше най-добра стартове реакция и поведе след преминаването на първи завой. Американецът успя да защити първото място въпреки атаката на Ериксон. Трети бе Грожан, следван от Нюгардън, О’Уорд, Палу, Диксън, Херта, Маклоклън и Розенквист.

В по-задната част на полето Хелио Кастроневес се завъртя. В резултат на това той се удари в стената и счупи предното си крило. Състезателят на Meyer Shank Racing успя да стигне до бокса, макар да загуби ценно време.

В следващите няколко тура Къркууд водеше пред Ериксон. Зад тях Нюгардън се залепи зад Грожан на старт-финалната крива и го изпревари в подхода към завой №1. Така двукратният шампион в Индикар зае третото място. В същото време О’Уорд загуби позиции от Палу и Диксън.

В 20-тата обиколка имаше период на жълти флагове по цялото трасе заради Скот Диксън. Новозеландецът имаше контакт с О’Уорд, след който бе изпратен в стената от гуми, разположена на осми завой. Диксън все пак успя да продължи участието си в Лонг Бийч, макар да имаше поражение по неговия болид

О’Уорд имаше контакт с Къркууд няколко тура по-късно. Мексиканецът се удари в стената от гуми, но успя да се върне в състезанието без особено проблеми. В същото време Аугустин Канапино (Juncos Hollinger Racing) поведе.

С напредване на състезанието отпаднаха Диксън и Ринус ВиКей (Ед Карпентър Рейсинг). В челото Нюгардън водеше пред Къркууд и Грожан.

Къркууд успя да си върне водачеството след вторите спирания в бокса. Американецът бе следван плътно от Грожан. Зад водещата двойка Ериксон атакува и задмина Нюгардън преди влизането за завой №1.

До края на тазгодишното състезание в Лонг Бийч не настъпиха големи промени в челото. Следователно Къркууд записа първи успех в най-виското ниво на Индикар. Това бе и първи успех за отбора на Андрети Аутоспорт през сезон 2023 в американските серии. Втори и трети финишираха бившите пилоти от F1 Ромен Грожан и Маркус Ериксон.

Четвърти финишира Колтън Херта (Андрети Аутоспорт), следван от Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг) и действащият шампион Уил Пауър с Пенске. Топ 10 допълниха Феликс Розенквист (Макларън), Маркус Армстронг (Чип Ганаси Рейсинг), Джоузеф Нюгардън и Скот Маклоклън от тима на Пенске.