Начало Други Индикар: Макларън потвърди привличането на Пурчер

Индикар: Макларън потвърди привличането на Пурчер

55
0
Тео Пурчер
Тео Пурчер, снимка Макларън

Макларън потвърди привличането на Тео Пурчер. Французинът ще участва в оставащите кръгове от сезон 2024 в Индикар, с изключение на Индианаполис 500. Пурчер заменя Дейвид Малукас, който беше освободен наскоро.

Пурчер направи дебюта си в Индикар по време на състезанието в Лонг Бийч. 20-годишният състезател замести Дейвид Малукас. Американецът претърпя инцидент с планински велосипед в началото на годината. В резултат на това той трябваше да претърпи операция на едната китка

Пурчер финишира на 11-то място в първия си старт за Макларън в Индикар. Това му гарантира второ участие в следващия старт в Алабама. Там той остана 22-ри, след като имаше доста проблеми.

В края на април Макларън обяви раздялата си с Малукас. Отборът реши да прекрати договора на американеца.  В изявлението на отбора се посочва, че „той не е на разположение за целия сезон до момента, без да има потвърдена дата за завръщане.“ Заради това Макларън се обърна към Калъм Илот и Пурчер.

Вчера Макларън обяви, че Пурчер ще кара за тима в оставащите стартове за сезона, с изключение на Индианаполис 500. Младият французин се завръща зад волана на автомобил №6 и отново ще си партнира с Пато О’Уорд и Александър Роси.

„В Индикар се провеждат едни от най-добрите състезания в моторните спортове. Сега мога да кажа това, след като натрупах малко опит“, заяви Пурчер.

„Развълнуван съм да приема това предизвикателство с Макларън до края на сезона. Това е специална възможност за мен. Решен съм да се уча и подобрявам, докато излизам на пистата във всеки състезателен уикенд. Насладих се на първите си две състезания с отбора и знам, че имаме много потенциал пред себе си.“

„Разбира се, бих искал да благодаря на Зак (Браун, главен изпълнителен директор на Макларън), Гавин (Уорд, директор) и Тони (Канаан, спортен директор), както и на екипа на Заубер, че направиха всичко това възможно“, добави пилотът на Макларън в Индикар.

Миналата седмица Пурчер кара за първи път на овал. Французинът проведе тестове с отбора на пистата World Wide Technology Raceway, намираща се в близост до Сейнт Луис, Мисури.

„Развълнувани сме да продължим да работим с Тео“, каза Уорд. „Той доказа, че се учи бързо. Вярваме, че неговите умения и нагласа за учене ще подпомогнат развитието му, докато се чувства все по-комфортно в състезанията от сериите Индикар. Сега е важно да продължи да се развива и да превърне наученото в резултати заедно с автомобил №6“, добави директорът на тима на Макларън.

Преминаването в Индикар означава, че Пурчер преустановява участието си в Супер Формула. Той също остава и резервен пилот на тима на Заубер в F1.