Начало Други Индикар: Маклоклън триумфира в Портланд, Пауър увеличи преднината си във временното класиране

Индикар: Маклоклън триумфира в Портланд, Пауър увеличи преднината си във временното класиране

120
0
Скот Маклоклън, Индикар
Скот Маклоклън, снимка Индикар

Скот Маклоклън записа убедителна победа в Портланд. Пилотът на Пенске потегли от полпозишън и контролираше състезанието на пистата Portland International Raceway в щата Орегон. Това бе трета победа за новозеландеца от началото на сезон 2022 в Индикар след тези в Сейнт Питърсбърг и Мид Охайо. Втори на малко повече от секунда финишира съотборникът на Маклоклън и лидер във временното класиране Уил Пауър. Последното място на подиума бе заето от шесткратния шампион в NTT IndyCar Series Скот Диксън от тима на Чип Ганаси Рейсинг.

Маклоклън поведе след летящия старт в Портланд, следван от Пауър. Австралиецът загуби позиция от Лундгаард. О’Уорд използва доброто сцепление на по-меките си гуми Файъстоун и изпревари настоящия шампион Алекс Палу. Зад испанеца се движеха Малукас, Розенквист, Херта, и Роси. Нюгардън изпитваше затруднения със загряването на своите гуми и се смъкна до 11-тото място след като потегли осми.

В първата част от състезанието в Портланд Маклоклън водеше пред, Пауър, Лундгаард, О’Уорд, Палу и Нюгардън.

Маклоклън продължаваше да диктува събитията в Портланд, докато Нюгардън изпревари Палу. Междувременно Конър Дейли (Ед Карпентър Рейсинг) отпадна след като част от задницата на неговия болид се запали заради теч на гориво.

Джими Джонсън (Чип Ганаси Рейсинг) също отпадна след удар с Ринус ВиКей (Ед Карпентър Рейсинг). Инцидентът между двамата предизвика период на жълти флагове на цялото трасе в Портланд.

При рестарта в 90-тата от общо 110 обиколки О’Уорд имаше контакт с Пауър. Мексиканецът загуби позиция от Диксън, който се надяваше да догони пилотите на Пенске.

В крайна сметка Маклоклън записа трети успех от началото на сезона в Индикар и запази живи шансовете си за титлата. Втори и трети финишираха Пауър и Диксън. Четвърти остана Пато О’Уорд (Макларън), следван от Греъм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing) и състезателите на Андрети Аутоспорт Колтън Херта и Александър Роси. Топ 10 допълниха Джоузеф Нюгардън (Пенске), Калъм Илот (Juncos Hollinger Racing) и Феликс Розенквист с Макларън. Извън челната десетка останаха бившите пилоти от F1 Маркус Ериксон (Чип Ганаси Рейсинг), Ромен Грожан (Андрети Аутоспорт) и Такума Сато (Dale Coyne Racing).

Във временното класиране преди финалния 17-ти кръг за настоящата кампания в Индикар на пистата Лагуна Сека Пауър запазва водачеството с актив от 523 т. Втори и трети са Нюгардън и Диксън с 503 т. Четвърти е Ериксон с 484, следван от Маклоклън с 482. При конструкторите Шевролет има 1419 точки, докато Хонда е с 1236 т.