Начало Други Индикар може да се завърне в Аржентина в близко бъдеще

Индикар може да се завърне в Аржентина в близко бъдеще

78
0
Индикар 2023
снимка, Индикар

Индикар може да се завърне в Аржентина в близко бъдеще. Ръководството на американските серии планира отново да посети Южна Америка и да увеличи популярността си на този континент. Говори се, че Индикар дори планира да организира нешампионатно състезание в края на следващата година.

Традиционно състезанията от модерната ера на Индикар се провеждат само на територията на Северна Америка. Изключение прави няколко надпревари в Сао Пауло, които се проведоха от 2009 до 2013 г. Победител в първите три старта стана двукратния шампион Уил Пауър, докато последния старт по улиците на Сао Пауло бе спечелен от Джеймс Хинчклиф

В края на 2013 г. стартът в Бразилия бе изваден от графика на Индикар заради финансови, оперативни и логистични причини. Оттогава сериите се състезават само на територията на САЩ и Канада.

Индикар посещава Аржентина през 1971 г. Тогава се провеждат два старта на писта, разположена до град Рафаела в провинция Санта Фе. След това сериите така и не се завръщат в страната, въпреки многобройните опити през годините. Сега обаче тази пауза може да бъде прекратена, тъй като от Индикар са все по-близо до дългоочакваното си завръщане.

„Е, всичко е в добро състояние“, сподели Марк Майлс. „Техните президентски избори са съвсем скоро. От наша гледна точка, както и от разбирането на промоутъра, резултатите от изборите не би трябвало да са определящи за това дали всъщност можем да осъществим това или не.“

„Ние обаче искахме просто да не удряме пауза, защото работата се върши. Искаме да преминем през президентските избори и след това да видим дали можем да приключим нещата. Както казахме, ще вземем окончателното решение вероятно през януари“, добави CEO-то на Пенске Ентертейнмънт.

Най-вероятно плановете са събитието да се запази да бъде кръг, който да не се смята за шампионата. Събитието трябва да се проведе след приключването на редовната кампания.

„Да, това ще бъде в началото на октомври. Това ще бъде събитие след края на сезона и след края на шампионата. Знаем какви са съоръженията. Познаваме обществените организации, които ще го подкрепят. Познаваме екипа, който ще бъде събран, за да го популяризира. Те имат голям опит, особено в MotoGP. Мисля, че ако го направим, това ще бъде много, много звездно, много силно събитие за нас“, каза още Майлс.

Всички изблици сочат, че надпреварата ще се проведе на пистата „Термас де Рио Ондо“ в провинция Сантиаго дел Естеро. Трасето приема стартове от MotoGP от 2014 г. насам, с изключение на 2020 и 2021 г. В момента ръководството на трасето преговаря с Дорна Спортс за удължаване на договора за поне още три-четири години

В края на миналата година отборът на Juncos Hollinger Racing проведе успешно демонстрационно събитие в Термас де Рио Ондо през ноември миналата година. В него участваше многократния шампион в областта на туристическите автомобили Агустин Канапино. Аржентинецът управляваше по-стар болид от Индикар.

Тази година Канапино дебютира в Индикар и бе вторият най-добър новобранец за сезона. Аржентинецът вече потвърди участието си в сериите за следващия сезон. Най-доброто му класиране бе 12-то място в Сейнт Питърсбърг, Тексас и Торонто. Разбира се,  участието му помага като за увеличаване на популярността на Индикар в Аржентина. Но от друга страна, това не е толкова решаващ фактор за присъствието на сериите в страната.

„Със сигурност е наистина важно. Това осигури още толкова вълнение, ако направим събитието за аржентинските фенове“, каза Майлс.

„Мисля, че присъединяването на Канапино към сериите помогна на държавните служители и на местните власти, като просто им напомни за Индикар. Но това нещо беше замислено далеч преди той да се присъедини отново за следващата година. Мисля, че идването му в сериите беше полезно и оставането му в сериите ще бъде много полезно по отношение на вълнението. В крайна сметка обаче, удължаването на договора му не беше решаващо значение за нашите планове“, завърши Марк Майлс.