Начало Други Индикар наказа Роси и отбора на Андрети

Индикар наказа Роси и отбора на Андрети

266
0
Александър Роси, Индикар
Александър Роси, снимка Индикар

Индикар наказа Александър Роси и отбора на Андрети Аутоспорт. Това се случи след като бе разкрито, че автомобилът на Роси е нарушил две правила след Гран при на Галахър на пистата Индианаполис Мотор Спийдуей.

Роси водеше в 44 от 85-те обиколки в надпреварата на легендарното американско трасе. Бившият пилот от F1 спечели осмата си победа като пилот от Индикар и първата от повече от три години.

След техническата проверка след състезанието миналата събота обаче бе установено, че болид номер 27 е достигнал минималното тегло по начин, който не е разрешен от правилника на Индикар.

Правило 14. 4. 1. 1. гласи, че минималното тегло трябва да включва автомобила в състояние, готово за състезание, с изключение на пилота, теглото на еквивалента на водача, съдържанието на бутилките с гориво и напитки. Правило 14. 4. 1. 1. 1. гласи, че минималното тегло за състезателния автомобил на обикновени или улични писти е 771 кг.

От спортна гледна точка автомобилът отговаряше на минималните изисквания, заяви президентът на Индикар Джей Фрай. „От техническа гледна точка Андрети Аутоспорт извърши нарушение, свързано с килограмите.“

За да се спази минималното тегло, бутилката с напитката и нейното съдържание са били използвани като баласт на автомобила. Това действие не е разрешено. Поради тази причина отборът е глобен и наказан.“

В резултат на това несъответствие Индикар наложи на Андрети Аутоспорт глоба в размер на 25 000 щатски долара и отне 20 точки от актива на Александър Роси.

Така американецът има общо 298 т. и заема деветата позиция във временното подреждане. Бившият пилот от F1 изостава със 133 точки от водача в класирането Уил Пауър (Пенске). Все пак той продължава да е най-предно класираният състезател на Андрети Аутоспорт и запазва победата си в Индианаполис.

Роси ще напусне екипа на Майкъл Андрети в края на тази година. Американският състезател ще премине в отбора на Макларън (Arrow McLaren SP). Неговите бъдещи съотборници ще бъдат Пато О’Уорд и Феликс Розенквист. На негово място ще дойде Кайл Къркууд. Междувременно се очаква Ромен Грожан, Колтън Херта и Девлин Де Франческо да остават в Андрети Аутоспорт и през следващия сезон.