Начало Избрани Индикар няма да бъде продаден на Либърти Медия

Индикар няма да бъде продаден на Либърти Медия

465
0
Индикар 2023
снимка, Индикар

Индикар няма да бъде продаден на Либърти Медия. Президентът на Пенске Ентертейнмънт Бъд Денкър категорично отрече слуховете, че сериите ще бъдат погълнати от американската компания и ще станат поддържаща серия на F1 в Щатите.

Индикар е водещата категория в състезанията с едноместни болиди в САЩ. Сериите са дом на историческото състезание Индианаполис 500. В момента Индикар е собственост на Роджър Пенске. Американският бизнесмен закупи правата през 2020 г. Освен Индикар, Пенске притежава и пистата Индианаполис Мотор Спийдуей.

Либърти Медия пое контрола над F1 в началото на 2017 г. Оттогава компанията се опитва да увеличи присъствието на шампионата в САЩ. Това е и причината тази година Формула 1 да има цели три старта в Америка- Маями, Остин и Лас Вегас. В допълнение сериалът на Нетфликс „Drive to Survive“ доведе до огромно увеличаване на популярността на спорта в Щатите

Наскоро Питър Уиндзор изказа мнението си по въпроса за експанзията на F1 в САЩ. Австралийския журналист предполага, че следващата логична стъпка за Либърти Медия е закупуване на Индикар и превръщането на сериите в поддържаща серия на F1.

„Едно от нещата, които Либърти разглежда в момента – и това е доста добра идея – е да закупи Индикар и да го превърне в американска поддържаща серия за F1“, сподели Уиндзор в клип в канала си в YouTube.

„Не знам как ще го направят. Вероятно те ще премахнат някои от овалите и ще добавят още нормални писти. Може би ще направят колите малко по-подобни на F1 и ще използват карбонови спирачки или нещо друго. Може би затова Зак [Браун, главен изпълнителен директор на Макларън] е там“, добави австралиецът.

По време на уикенда в Лонг Бийч Бъд Денкър даде недвусмислен отговор на въпроса за слуховете дали Пенске се интересува от продажбата на Индикар или на пистата Индианаполис Мотор Спийдуей.

„Няма нищо вярно в това“, казва Денкер пред сайта racer.com. „Не е имало обсъждане. Честно казано, не бихме го продали. Да бъдеш стюард на Инди 500 и стюард на сериите Индикар вървят ръка за ръка. Купихме тези серии и купихме пистата през 2020 г. Гарантирам, че докато ги притежаваме, те ще останат заедно“, добави президентът на Пенске Ентертейнмънт.

Този уикенд е четвъртия кръг от сезон 2023 в Индикар, който ще се проведе на пистата Барбър Моторспорт парк в Алабама.