Начало Други Индикар: Палу спечели хаотичното състезание в Детройт

Индикар: Палу спечели хаотичното състезание в Детройт

96
0
Алекс Палу
Алекс Палу, снимка Индикар

Алекс Палу спечели хаотичното състезание в Детройт. Пилотът на Чип Ганаси Рейсинг записа втори успех от началото на сезон 2023 в Индикар. Втори завърши действащият шампион Уил Пауър от тима на Пенске, а трети остана Феликс Розенквист с Макларън.

Детройт бе домакин на седмия кръг от тазгодишната кампания в Индикар. Състезанието се проведе на нова улична писта, вместо на трасето на остров Бел. Пистата по улиците на американския град е с дължина от 2.647 км. Част от нея минава върху старото трасе, което приемаше стартове от F1 и КАРТ през 80-те години на миналия век

Чудесни условия посрещаха пилотите и отборите преди старта в Детройт. Времето бе сухо, слънчево и без сериозна вероятност за валежи от дъжд. Подобно на F1, Индикар също имаше парад на пилотите, който се проведе малко преди самия старт по улиците на Детройт.

Палу повече след летящия старт в Детройт, който бе повторен заради неправилното нареждане на автомобилите. Испанецът спечели квалификацията и се надяваше да запише втори успех за сезона след този в Индианаполис. Зад него се движеха Маклоклън, Грожан, Диксън, Нюгардън и Ериксон. В по-задната част на колоната имаше инцидент, в който Калъм Илот (Juncos Hollinger Racing) удари Кайл Къркууд (Андрети Аутоспорт). В резултата на инцидента Илот отпадна, докато Къркууд мина през бокса и продължи участието си в надпреварата. Същевременно на пистата бяха развети двойни жълти флагове.

Състезанието в Детройт бе рестартирано в седмата от общо 100 обиколки на новото улично трасе. Палу остана начело, следван от Грожан, Маклоклън, Диксън, Ериксон, Пауър, Нюгардън, Розенквист, Пажно и О’Уорд.

Палу започна да увеличава аванса си на върха след първите 10 тура. Зад него Грожан и Маклоклън водеха оспорван двубой за второто място. Зад тях Пауър изпревари Диксън, а Ериксон направи първия си питстоп. По-назад Херта се бореше с Феручи

Палу продължаваше да води при наближаване на 50-тия тур в Детройт. Зад него беше Пауър, който разчиташе на алтернативна стратегия. О’Уорд пък имаше проблем в бокса, който му коства една обиколка. Така мексиканецът се върна на трасето в дъното на колоната. Няколко тура по-късно пилотът на Макларън отпадна от състезанието след като се удари в завой №9.

Катастрофата на О’Уорд доведе до нов период на жълти флагове. Пауър използва въздушната струя от болида на Палу и поведе след втория рестарт на надпреварата. В следващите турове имаше още няколко инцидента. Първо Стинг Рей Роб докосна стената в трети завой. Малко след това Греъм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing) катастрофира на първи завой и бе ударен от новака Бенджамин Педерсен (A. J. Foyt Enterprises).

Палу продължаваше да води 20 тура преди края. Междувременно Ромен Грожан също приключи участието си в Гран при на Детройт. Пилотът на Андрети Аутоспорт се удари в завой №4 и получи повреда в окачването.

До края на състезанието Палу успя да запази първото място и да запише втори успех за тази година и първи на улично трасе. До него на подиума се качиха Пауър и Розенквист. Същевременно Дейвид Малукас (Dale Coyne Racing) също отпадна след катастрофа.

Четвърти завърши Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг), следван от Александър Роси (Макларън) и Кайл Къркууд (Андрети Аутоспорт). Топ 10 допълниха Скот Маклоклън (Пенске), Маркус Армстронг и Маркус Ериксон от Чип Ганаси Рейсинг и победителят от Индианаполис 500 Джоузеф Нюгардън (Пенске).

Палу увеличи аванса си в генералното класиране благодарение на успеха си в Детройт. Испанецът води пред Ериксон, Нюгардън, Диксън и О’Уорд.