Начало Други Индикар: Пауър спечели втория старт на овала в Айова

Индикар: Пауър спечели втория старт на овала в Айова

9
0
Уил Пауър
Уил Пауър, снимка Индикар

Уил Пауър спечели втория старт на овала в Айова. Пилотът на Пенске потегли от 22-ра позиция, но успя да си проправи път напред и да се справи най-добре на късото трасе. Това беше втори успех за Пауър от началото на сезона. Втори финишира действащият шампион Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг), а трети остана съотборникът на Пауър и победител вчера Скот Маклоклън.

Айова прие десетия и единадесетия кръг от сезон 2024 в Индикар. Домакин на събитията бе овалната писта Айова Спийдуей с дължина 1.408 км и разположена близо до град Нютон. Вчера се проведе старт №1, който беше спечелен от Скот Маклоклън

Вчерашният старт се проведе на изкуствено осветление. Днешният обаче ще бъде на дневна светлина. Пилотите от Индикар отново щяха да изминат 250 обиколки на тази овална писта.

Маклоклън поведе колоната след летящия старт в Айова. Новозеландецът беше следван от Палу, Диксън, Херта, Розенквист, Роси, О’Уорд, Рейхал, Малукас и Канапино. Къркууд и Пауър имаше отлични стартови реакции и си пробиха път напред.

Маклоклън и Палу си размениха на няколко пъти водачеството в следващите турове. По-назад Пауър си пробиваше път и вече се доближи до топ 10. Конър Дейли направи първия питстоп в надпреварата. Американецът замества Джак Харви в тима на Dale Coyne Racing.

Първият период на жълти флагове дойде в обиколка №100. Агустин Канапино (Juncos Hollinger Racing) се завъртя и озова в зоната за сигурност. Аржентинецът все пак се върна в борбата, макар и да беше затворен с обиколка. Същевременно Палу влезе в бокса, а Пауър поведе колоната в Айова.

С напредване на състезанието Палу и Пауър водеха борба за победата. Същевременно Конър Дейли отпадна, както и Феликс Розенквист. Пилотът на Meyer Shank Racing имаше и проблеми при едно от спиранията си в бокса. Агустин Канапино също се оттегли заради технически проблем.

Две обиколки преди финала се разрази най-голямата драма на пистата в Айова. Няколко автомобила се сблъскаха. В катастрофата участваха Александър Роси (Ероу Макларън), Ед Карпентър (Ед Карпентър Рейсинг) и Кайл Къркууд от тима на Андрети. Маркус Ериксон (Андрети), Катерин Ледж (Dale Coyne Racing) и Стинг Рей Роб (A.J.Foyt Racing) също пострадаха. Роб дори бе откаран в медицинския център за преглед.

Пауър в крайна сметка спечели втория старт на овалната писта в Айова. Това беше втори успех за австралиеца от началото на сезона след този в Роуд Америка. До него на подиума се качиха Палу и Маклоклън

Четвърти и пети във втория старт в Айова финишираха Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг) и Колтън Херта (Андрети). Шестото място остана за Пато О’Уорд (Ероу Макларън). В топ 10 влязоха още Джоузеф Нюгардън (Пенске), Греъм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing), Ринус ВиКей (Ед Карпентър Рейсинг) и Ромен Грожан (Juncos Hollinger Racing).

Палу запазва водачеството във временното класиране след двата кръга в Айова. Благодарение на победата си, Пауър се изкачи до втората позиция в подреждането. В топ 5 са още О’Уорд, Диксън и Маклоклън. При производителите Шевролет взе известен превес спрямо Хонда.