Начало MotoGP News Индия влиза в календара на MotoGP за следващата година

Индия влиза в календара на MotoGP за следващата година

109
0
Буд Интернешънъл, Гран при на Индия
снимка: Мерцедес

Индия влиза в календара на MotoGP за следващата година. Новината бе официално потвърдена от притежателя на търговските права в световния шампионат Дорна Спортс.

Още преди няколко седмици стана ясно, че Индия може да приеме старт от MotoGP в близко бъдеще. За домакин на събитието бе избрана пистата Буд Интернешънъл. Трасето край Ню Делхи приемаше кръг от F1 от 2011 до 2013-та, като всички надпревари бяха спечелени от Себастиан Фетел.

Миналата седмица изпълнителният директор на Дорна Спортс Кармело Еспелета и спортният директор Карлос Еспелета посетиха Индия. Двамата испанци дадоха зелена светлина за надпреварата и подписаха седемгодишен договор с промоутъра на състезанието FairStreet Spots.

Очакванията бяха първата Гран при на Индия да се проведе най-рано през 2024 г. Въпреки всичко MotoGP реши да добави надпреварата в календара за следващата година. Все още не е посочена датата, на която ще се състои състезанието на пистата Буд Интернешънъл.

MotoGP ще има огромно присъствие в Азия през следващия сезон. Освен идването на Индия и Казахстан, керванът на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ ще посети още Япония, Тайланд, Катар, Малайзия и Индонезия.

„Много сме горди да обявим, че международната писта Буd ще бъде включена в календара за 2023 г“, сподели Кармело Еспелета.

„Имаме огромен брой фенове в Индия. Освен това сме развълнувани, че ще можем да им представим нашия шампионат пред тях. Индия е ключов пазар и за мотоциклетната индустрия, а оттам и за MotoGP, който е като връх в света на двуколесните превозни средства.“

„Очакваме с нетърпение състезанието на пистата Буд Интершънъл. Също така нямаме търпение да посрещнем феновете, които искат да видят лично този невероятен спорт“, допълни главният изпълнителен директор на Дорна Спортс.

Сезон 2023 ще започне в началото на месец март на пистата край Портимао. Традиционният домакин на откриващи кръг от последните кампании Катар ще бъде преместен за по-късна част от сезона. Причината за това е продължаващите строителни работи по пистата Лосаил. Веригата ще се върне в графика на F1 през 2023-та, което налага подобряване на инфраструктурата около трасето.