Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Инфинити Рейсинг Партнърс Лимитид купи 35% от екипа на Лотус

Инфинити Рейсинг Партнърс Лимитид купи 35% от екипа на Лотус

37
0
Кими Райконен

Инфините Рейсинг Партнърс Лимитид (Инфинити Рейсинг) купи 35% от акциите на екипа на Лотус във Формула 1, съобщиха официално от отбора. В Енстън от доста време търсеха основен спонсор или акционер и са постигнали споразумение с компанията, която става съсобственик редом с Гении Кепитъл. Инвестиционната фирма на Жерар Лопес запазва контролния пакет акции.

В съобщението се пояснява, че Инфинити Рейсинг е инвестиционен консорциум, включващ американски интереси, група с мултинационален бизнес от Абу Даби, както и участие на кралско семейство от петролна държава. Досега Лотус бе 100% притежание на Гении Кепитъл, които остават с 65% от тима. Лопес запазва поста си председател на Лотус F1 Тийм, а главният изпълнителен директор на компанията му Ерик Лукс остава в борда на директорите.

Това партньорство ще ни позволи да увеличим конкурентното предимство на Лотус по отношение технологията на KERS, която придобива още по-голямо значение на фона на промените, насочени към опазващи околната среда надпревари. Това прави Лотус и по-стойностна марка на пазара, откривайки допълнителни сериозни възможности за спонсорство – коментира Лопес.

От Инфинити Рейсинг коментираха, че Лопес и Лукс изграждат Лотус в един от най-сериозните отбори, борещи се за успех във всеки старт от Формула 1. От консорциума допълват, че за тях е чест да станат част от похода на тима към челните позиции, както и че се гордеят с екипния дух, нормални възприятия и целта да се постигат резултати, характеризиращи експертите в Енстън.

От момента, когато Гении Кепитъл пое контрол над тима през декември 2009 г., се фокусирахме върху увеличаване стойността на организацията и развитието на инфраструктурата в базата в Енстън – заяви от своя страна Ерик Лукс. – Резултатите на Лотус продължават да се подобряват с всяка изминала година, като същевременно търсехме правилния инвеститор, който да помогне за скока до върха на конструкторския шампионат. В лицето на Инфинити Рейсинг намерихме партньор с правилните връзки в комбинация с технологична експертиза и глобално покритие на големите пазари.

Консорциумът Инфинити Рейсинг включва три компании – Кресънт Инвестмънт (Ню Джърси), Ал Манхал Интернешънъл Груп (Абу Даби) и Юнивърсъл Спортс Груп (Бруней), чиито дялове са съответно 20%-20%-60%.