Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Интерлагос: техническото предизвикателство

Интерлагос: техническото предизвикателство

51
0

Интерлагос е писта на крайностите. Състои се от комбинации на бавни остри завои с една от най-дългите прави през целия сезон. 4,309-километровото трасе е известно с неравната си повърхност, макар през 2004 г. да бе преасфалтирано, а настилката бе частично подменена и миналата година. Трудностите, породени от бабуни, се засилват поради факта, че се кара в посока обратна на часовниковата стрелка. Това подлага на физическо напрежение организма на пилотите и превръща състезанието в изпитание, продължаващо цели 71 обиколки. Изпреварвания са възможни, особено на влизането в първия завой.
Контрастиращите изисквания на отделни части от пистата поставят сериозно предизвикателство пред отборите. В първия и третия сектор от най-голямо значение е максималната скорост, тоест е необходима ниска сила на аероприлепяне. В средната част на трасето обаче се търси точно обратното, за да се запази максимално добро темпо в поредицата завои. Затова при работа с реглажите се търси компромис между двете крайности, който да удовлетворява пилота. Оптималните настройки понякога се променят малко, за да се увеличи все пак максималната скорост на правите с оглед възможността за изпреварване на съперници. Всичко това води до търсене на ниво на аероприлепяне подобно на това, което се използва на пистата в Бахрейн.
Механичните настройки също не се напасват лесно на Интерлагос. И тук определени части от пистата дават приоритет на дадени реглажи. Според Рено най-важния завой на цялото трасе е 12-и, тъй като в него се определя скоростта за изкачването след това – сектор, в който се кара на пълна газ в продължение на 15 секунди. Поради тази причина се търси възможно най-доброто излизане от кривата, дори с цената на нестабилност в предната част в средния сектор на обиколката. Пистата е сравнително мека към спирачките и те не се износват твърде много, подобно на Каталуния в Барселона. Същото се отнася и за гумите. Бриджстоун предоставя тази година средния и мек тип от своята гама на отборите за уикенда на Гран при на Бразилия.
Изискванията към двигателя са също от много голямо значение за постигане на добър резултат на пистата в Сао Пауло. Интерлагос се намира на 800 м надморска височина, което означава, че въздухът е по-разреден и съответно агрегатите работят с около 7% по-ниска мощност, а приблизително 60% от обиколката се изминават на пълна газ.