Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Интервю с Михаел Шумахер, веднага след Сузука

Интервю с Михаел Шумахер, веднага след Сузука

55
0

Въпрос: Вие предрекохте шампионската титла за Фернандо Алонсо. Няма ли да опитате всичко възможно в Бразилия?
Михаел Шумахер: Разбира се, че ще опитаме всичко, но не може да се разчита на евентуалното незавършване на някого.

В: Но ако завършите, а Фернандо – не, все пак можете да спечелите шампионата.
МШ: Да, много хипотетично. Но наистина не това е нагласата, с която искам да отида в Бразилия. Бих искал да се боря за титлата на пистата. Нямам причини да съм недоволен. Ние сме печелили толкова много заедно и през тази година бе извършена толкова много работа. Да загубя в шампионата е част от живота и аз мога да живея с това. Обичам момчетата там. Не смятам, че е нечия грешка. Просто обстоятелства.

В: Видяхме ви да се ръкувате с механиците. Казахте ли им, че всичко приключи?
МШ: Мога да им кажа единствено, че животът продължава и той е пълен с подеми и падания. Заедно сме правили велики неща. След Канада никой не вярваше във възможността за спечелване на шампионата, но ние го направихме отворен почти до последния момент. Но титлата при пилотите е приключена вече. Не искам да се надявам, че аз ще спечеля, а моят съперник ще отпадни или няма да вземе точки.
Това не е основата, върху която искам да започна състезанието. Но няма причини и да бъда твърде разочарован след постигнатото през тези години. Нямам никакви особени чувства. Това е животът. Понякога е сладък, понякога – не.

В:Наистина ли смятате, че всичко приключи?
МШ: Точно това казвам. Не искам да стартирам в състезанието с надеждата, че някой друг ще отпадне. Това не е начинът, по който искам да победя в шампионата.

В: И как гледате към Бразилия?
МШ: Това е моето последно състезание и ще дам всичко от себе си. Ще съм доволен, каквото и да се получи накрая.

В: Какво точно стана в 37-мата обиколка?
МШ: Останах без двигател и всичко се обви в дим.

В: Имаше ли признаци за проблем преди това+ ?
МШ: Не.

В: Какво мисли ви минаха през главата, когато се случи?
МШ: Знаеш, че отпадаш, знаеш, че губиш 10 точки и последствията от това. И веднага си наясно, че шампионатът е решен по този начин.

В: Какво казахте на механиците?
МШ: Просто им благодарях. Наистина смятам, че шампионатът приключи, затова исках да им благодаря лично. Знаем, че Фернандо се нуждае само от една точка, знаем колко добър пилот е той и затова не би трябвало това да е проблем за него. Отиваме в Бразилия да дадем най-доброто от себе си, но то ще е повече за титлата при конструкторите.

В: Как се развиваше състезанието до онзи момент?
МШ: Развиваше се много близко до планираното. Бяхме бързи в моментите, когато искахме да сме бързи и всичко изглеждаше да протече нормално.

В: Колко дълго време ще ви отнеме да преодолеете разочарованието?
МШ: Не много. Както казах, мога да живея с тези неща. Опитах всичко, което мога тази година, всички заедно опитахме всичко, което можем. Но на края не се получи. Това е.