Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Инженери на Хонда забелязани във фабриката на Макларън?

Инженери на Хонда забелязани във фабриката на Макларън?

80
0
завод, Макларън, фабрика
снимка: Макларън

Слуховете за преговори на Макларън с Хонда за новите V6 турбодвигатели, които ще се използват във Формула 1 от 2014 г. нататък, бяха възобновени, след като инженери на японската компания вече работели във фабриката на отбор в Уокинг. Информацията е на немското издание Ауто Мотор унд Шпорт.

В публикацията се твърди също така, че Мерцедес натискат Макларън да вземе решение какви мотори ще използва от догодина в следващите няколко дни. Въпросът бил дали Хонда могат да се върнат във Формула 1 като доставчик на агрегати през 2014 или 2015 г.

Говорител на екипа от Уокинг заяви, че отборът никога не обсъжда слухове за потенциални партньори. Коментар не бе даден и от Мерцедес. Моторспорт директорът на щутгартския концерн Тото Волф заяви единствено, че компанията работи за дългосрочно споразумение с Макларън.

Японският производител се оттегли от спорта в края на 2008 г., при това крайно неочаквано. Колите, произведени в Бракли тогава, спечелиха през следващия сезон титлите при пилотите и конструкторите във Формула 1, но екипът се казваше Браун Гран при. Президентът на Хонда Таканобу Ито сподели наскоро, че концернът проучва възможността за евентуално връщане в Гран при. В публикацията на Ауто Мотор унд Шпорт се твърди обаче, че още през 2010 г. висши представители на мениджмънта на компанията признали неофициално, че концернът работи по проект за V6 турбомотор.

По принцип Макларън имат договор с Мерцедес за доставка на двигатели до края на 2015 г., но вече трябва да си плащат моторите.

Слухове за възобновяване на легендарното сътрудничество Макларън-Хонда има от доста време насам – близо две години и половина. Автомобилите от Уокинг с двигатели на японците придобиха иконичен статут, когато спечелиха четири поредни титли при пилотите(с Аертон Сена и Ален Прост) и конструкторите от 1988 до 1991 г. През 1988-ма Сена и Прост взеха 15 от 16 старта в шампионата. Хонда доминират в F1 и заедно с Уилямс в средата на 80-те години на XX век.